Politic

Eugen Pîrvulescu, senator de Teleorman: “Un pas înainte pentru bolnavii de cancer din România!”

Cu unanimitate de voturi, Senatul României a adoptat miercuri un proiect de lege pentru prevenirea și combaterea cancerului, inițiativă legislativă cu largă susținere parlamentară.

Potrivit inițiatorilor, printre care se numără și senatorul de Teleorman, Eugen Pîrvulescu, proiectul de lege “răspunde nevoilor societăţii de a pune în centru pacienţii şi de a întări rezilienţa acestora, asigurându-le mijloace şi resurse pentru prevenirea şi, respectiv, tratarea cancerului ca boală care poate şi trebuie să fie învinsă”.

“Un pas înainte pentru bolnavii de cancer din România!

Astăzi (n.r. – miercuri) a trecut de votul Senatului legea privind adoptarea “Planului național pentru prevenirea și combaterea cancerului în România”.

Fiind co-inițiator al acestei legi, am susținut și votat proiectul deoarece reflectă deopotrivă, efortul și angajamentul întregii societăți de a lupta cu cancerul.

Acest plan are în vedere o iniţiativă prin care să se asigure accesul rapid la servicii de depistare, diagnosticare, tratament şi îngrijire în cazul cancerelor pediatrice.

Se implementează pentru perioada 2023-2030, iar Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va creea un fond de inovaţie în sănătate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Toţi beneficiarii au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional, asigurate prin intermediul furnizorilor de servicii organizaţi conform legii, în funcţie de nevoile particulare ale fiecărui beneficiar”, a transmis senatorul de Teleorman pe pagina sa de Facebook.

Strategia anti-cancer va îndeplini trei tipuri majore de obiective sectoriale: prevenirea cancerului prin realizarea Strategiei naţionale de promovare a conceptelor de prevenţie a bolilor cronice netransmisibile (NCDs), realizarea unei reţele interconectate la nivel naţional şi sistemele de conectare în reţea ale Uniunii Europene; măsurarea factorilor de risc asociaţi cu apariţia cancerului, medicina personalizată; diagnosticarea timpurie şi eficientă a cancerului prin: realizarea unui traseu standardizat pentru pacientul oncologic; utilizarea medicinii personalizate pentru prevenirea, screening-ul, diagnosticarea şi tratamentul cancerului, introducerea testării imunohistochimice şi genetice, realizarea unui registru naţional de cancer funcţional, cu subregistre pentru toate localizările, precum şi implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spaţiul european de date medicale; îmbunătăţirea tratamentului prin: introducerea terapiilor inovative, actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice, tumor board, medicina personalizată.

Conform propunerii legislative, Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice. Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se va finanţa în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat, cu un buget anual minim stabilit prin lege începând cu anul 2023.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.