Mai mulţi parlamentari liberali, printre care şi senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, au depus o iniţiativă pentru modificarea Legii Educaţiei şi introducerea unei noi discipline de studiu: „Cursurile de prim-ajutor”. Concret, dacă proiectul de lege al aleşilor liberali va fi adoptat, la articolul 68 din Legea Educaţiei naţionale va fi introdus un nou alineat prin care, la toate nivelurile sistemului de învăţământ, excepţie făcând nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), se va include disciplina „Cursuri de prim ajutor” ca disciplină obligatorie de studiu.
„În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ preuniversitar cu excepţia celui prevăzut la art. 23 alin. (1), lit. a) (educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare), se include disciplina „Cursuri de prim ajutor” ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina cursuri de prim ajutor se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei Naţionale şi al Ministrului Sănătăţii”, se arată în proiectul de lege iniţiat de aleşii liberali.
Proiectul a fost înregistrat la Senat la sfârşitul lunii trecute, iar acum se aşteaptă avizul Consiliului Legislativ şi punctul de vedere al Guvernului.
În expunerea de motive a iniţiativei legislative se precizează că aceste cursuri de prim ajutor sunt cele care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, iar o educaţie sanitară de la vârste mici ar creşte şansele de supravieţuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar şti cum să intervină până la sosirea ambulanţei sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate. Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitaţi la timp”, susţin iniţiatorii proiectului de lege. (Violeta Mocanu)