În lipsa oricărui argument plauzibil, Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman, vorbește despre ilegalități, aruncă vorbe mari despre jaf din banul public, în loc să explice de ce specialiștii din subordinea lui nu au fost în stare să întocmească un proiect de hotărâre privind stabilirea salariilor din instituție și din serviciile subordonate care să nu încalce legislația în vigoare. Și, subliniez, aici nu e vorba de aspecte interpretabile, ci, pur și simplu, de ilegalități. Iar, pentru că tocmai de salarii este vorba, cei care ar fi trebuit să se asigure, ba, chiar mai mult, au garantat că proiectul de hotărâre este legal, sunt aceleași persoane care sunt remunerate cu bani mulți, comparativ cu funcționari din alte instituții bugetare. Or, despre munca acestora tocmai s-a demonstrat că nu este pe măsura banilor frumoși pe care-i încasează lună de lună. Pe cuvântul acestor funcționari, mai precis al secretarului general al județului, Silvia Oprescu, s-au bazat consilierii județeni liberali atunci când au dat vot favorabil proiectului de majorare a salariilor. Dacă, ulterior, s-a constatat că a fost ilegal, vina este în totalitate a celor care l-au redactat și, implicit, a președintelui Gâdea. În aceeași ordine de idei, nu prea este de înțeles cum doamna secretar general Oprescu nu a putut să identifice o soluție legală astfel încât proiectele care vizau investiții la nivelul a zeci de comune din județ să fie aprobate, în schimb, a avizat o variantă ilegală prin care domnia sa să beneficieze de un salariu de 19.590 lei, echivalent cu salariul unui ministru.
Au mai subliniat și colegii mei, o mai fac și eu: noi nu suntem împotriva creșterilor salariale, nu spunem nici că sunt mari, nici mici. Însă, cu titlu de exemplu, dacă angajații din Consiliul Județean și din serviciile din subordine, au beneficiat de majorări salariale substanțiale, de la 50% în sus, într-un interval de timp nu foarte mare, nu același lucru îl pot spune funcționarii de același rang din alte instituții bugetare, cum ar fi Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă sau altele, care, însă, nu au în spate sprijinul unei mâini ridicate pe criteriu politic. Astfel, un inspector asistent din Consiliul Județean care, în urmă cu opt luni, câștiga 2460 lei a ajuns acum la un salariu de 5044 lei, sau un inspector superior – de la 4092 lei a ajuns la 7300 lei. Există oare vreo urmă de echitate între aceste venituri și cele pe care le încasează funcționarii cu același rang din alte instituții? Care ar fi motivul pentru care un inspector din ITM, de exemplu, să aibă un salariu mult mai mic față de un inspector care are norocul să fie încadrat la DGASPC Teleorman, sub umbrela unui vot politic.
Putem suspecta chiar că e vorba de o formă de mită electorală atâta timp cât banii se împart cu atâta generozitate și fără acoperire legală. Dacă la nivel central, în Guvernul României, se caută cele mai bune soluții pentru o rânduială în privința cheltuielilor de la buget – așa cum spunea premierul Ciucă -, pentru mai multă rigurozitate și eficientizare a acestor cheltuieli, la Consiliul Județean Teleorman, preocuparea pare a fi foarte mare pentru buzunarele proprii și foarte mică pentru investiții. Pare că abordarea președintelui CJT și a celor de pe lângă el se mulează perfect pe comportamentul dulăului din fabula lui Grigore Alexandrescu: “Eu voi egalitate, dar nu pentru căței”…
Acum, Adrian Gâdea ar trebui să dea explicații fiecărui angajat în parte, care este, momentan, afectat de suspendarea hotărârii de majorare a salariilor, în locul tentativelor de a arunca pisica în ograda liberală. Însă, noi, liberalii, vom remedia cât de repede posibil această situație pentru că nu e just ca oamenii, cărora li s-a acordat un drept, să sufere doar pentru că unii specialiști nu prea cunosc prevederile legale. Consilierii județeni liberali lucrează la elaborarea unui proiect de modificare a hotărârii atacate în contencios-administrativ și, astfel, lucrurile vor intra în normalitate. Și în legalitate.
La fel, Adrian Gâdea ar trebui să le dea explicații și celor aproape 90 de primari teleormăneni împotriva cărora a votat el și consilierii județeni pesediști și să le explice și tuturor locuitorilor din comunele respective de ce, în condițiile în care județul are un excedent bugetar uriaș, investițiile le sunt refuzate. Să le spună cetățenilor de ce, din taxele și impozitele lor, primăriile plătesc amenzi pentru că nu există spații de depozitare a deșeurilor din materiale de constructii și resturi vegetale, de ce copiii lor nu pot beneficia de terenuri de sport sau de locuri de joacă civilizate.
Bineînțeles că Adrian Gâdea nu o să facă acest lucru. Nici nu are cum (ar trebui să fie sincer și să recunoască că e doar orgoliu politic).