Senatorul PNL de Teleorman Eugen Pîrvulescu a luat cuvântul, în plenul camerei superioare a Parlamentului, la dezbaterea și adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea lit. h1) alin. (2) al art. 9 şi a lit. g1) alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Iniţiativa legislativă, adoptată de aleşii puterii, prevede că, atunci când un ales local a câştigat un mandat pe listele unui partid, care fuzionează între timp cu un alt partid, alesul local poate deveni independent fără să-şi piardă mandatul.
„Conform Legii 393/2004, un ales local care părăseşte partidul pe ale cărui liste a candidat îşi pierde mandatul. Există însă o situaţie particulară, în care un ales local este forţat să îşi exercite mandatul ca membru al altui partid (altul decât pe listele celui pe care a candidat) împotriva voinţei şi opţiunii sale politice. Această situaţie particulară este fuziunea prin absorbţie. Concret, un ales local poate ajunge membru al altui partid, printr-o fuziune cu care nu este de acord, fiind forţat să activeze într-n partid politic din care nu doreşte să facă parte şi încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situaţia este total absurdă şi nedemocratică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Senatorul PNL Euden Pîrvulscu susţine însă că, atunci când cetățenii votează un candidat, pus pe liste de un partid politic, candidatul care se alege cu un mandat de consilier local sau judeţean, primar, senator sau deputat este dator să respecte partidul şi lista pe care a candidat.
„Dacă ai fost traseist și pleci, trebuie să-ți pierzi mandatul! Vă aduc aminte, stimați colegi, că, în august 2014, Guvernul dumneavoastră, condus de Victor Ponta, a dat o ordonanță. 55. În decembrie 2014, Curtea Constituțională, aceea pe care dumneavoastră acum o țineți în brațe – e normal, că e în curtea dumneavoastră – această Curte Constituțională… Curtea Constituțională de atunci a decis că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55 este neconstituțională. Se întâmpla în decembrie 2014, la o lună după ce Klaus Iohannis câștigase alegerile. În ianuarie 2015, Camera Deputaților a adoptat o lege de respingere a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55. Acum, fiți atenți, stimați colegi de la PSD, foarte important! Între 2015, ianuarie, și 2017, nu s-a mai întâmplat nimic. Abia în 2017, Senatul României, noi, colegii de acum, în mandatul acesta, nu în celălalt, am adoptat o lege de respingere a Ordonanței nr. 55. Când se întâmplase deja, legea nu mai avea niciun efect, pentru că aleșii locali terminaseră mandatul în 2016. În urma Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55 numai PSD a avut plus 400 de primari în 2016… în 2015. Așadar, Partidul Național Liberal respinge categoric această lege și respinge categoric și va fi împotriva traseismului politic întotdeauna”, le-a spus senatorul PNL Eugen Pîrvulescu parlamentarilor în şedinţa de plen. (Violeta Mocanu)
HAI MA DA O DRAKU ,cu chestii dastea vrei sa-l bati pe Dragnea? convingeti oamenii prin fapte si proiecte nu prin asteptari de fomisti
Parvulescu a amestecat voit situatia unui consilier judetean/local care se voteaza pe liste de partid cu situatia primarului, cand se voteaza OMUL! smecheria e ca prin acest artificiu sa forteze primarii sa-i faca jocurile. Oamenii nu sunt prosti, domnule senator prin redistribuire!