Monica DUMITRESCU
Eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român, dar ostaşii din alte state care şi dorm somnul de veci sub lespedea eroului necunoscut în Cimitirul Eroilor din Alexandria au fost comemoraţi, joi, 29 mai, în cadrul unei ceremonii organizată de Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului cu prilejul Zilei Eroilor. La ceremonial au participat reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, filialelor partidelor politice, grupurilor parlamentare,ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, operatorilor economici, ai sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, reprezentanţii filialelor veteranilor de razboi, filialei cadrelor militare în rezervăşi în retragere şi ai revoluţionarilor, cetăţeni ai municipiului Alexandria.
După prezentarea onorului, intonarea imnului de stat şi slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi, au rostit discursuri prefectul judeţului Dan Carmen Daniela, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Nicolae Zavera, primarul municipiului Alexandria Victor Drăguşin, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război col. (r) Iordan Neblea, şeful Garnizoanei Alexandriei col. Ştefan Cordea. Cu toţii au adus un omagiu eroilor neamului pentru sacrificiul suprem pe câmpul de luptă pentru libertate, independenţă şi suveranitate.
“Astăzi este ziua celor care s-au jertfit pe altarul scump al idealurilor poporului român, o zi a recunoştinţei şi o manifestare a încrederii pe care noi românii le datorăm instituţiei militare şi partenerilor noştri străini pentru rolul lor fundamental în apărarea şi menţinerea fiinţei naţionale. Suntem datori faţă de eroii căzuţi în toate războaiele purtate de-a lungul veacurilor şi trebuie să-i cinstim aşa cum ne cinstim religia, drapelul, imnul, ţara şi armata. Ei sunt cei care prin vremuri tulburi şi în condiţii imposibil de imaginat pentru mulţi dintre noi şi-au lăsat familii şi case şi au răspuns “Prezent” atunci când ţara i-a chemat”, a spus primarul Victor Drăguşin.
Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de coroane la cele patru monumente din Cimitirul Eroilor Alexandria. Coroana din partea Parlamentului României a fost depusă de deputatul Valentin Boboc, singurul parlamentar de Teleorman prezent la ceremonialul organizat la Alexandria în cinstea eroilor neamului.
Ziua eroilor este sărbătorită anual în aceeaşi zi cu sărbătoarea religioasă Înălţarea Domnului. În data de 24 august 1920, regele Ferdinand I a promulgat legea care instituia serbarea naţională, anuală, de comemorare a eroilor în ziua de Înălţarea Domnului, dată modificată, ulterior, de regimul politic comunist. După evenimentele din decembrie 1989 s-a revenit la sărbătorirea Zilei eroilor de Înălţarea Domnului, prin hotărârea luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
D-na Monica Dumitrescu cred ca era foarte relevant pentru „politichia” locala sa fi prezentat si partidele politice care au participat la aceasta comemorare! Este un punct de vedere!