Eveniment

Eroii, comemoraţi la Alexandria

IMG_6409Monica DUMITRESCU

Ca în fiecare an, în ziua Înălţării Domnului, eroii români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român, dar şi ostaşii din alte state care-şi dorm somnul de veci sub lespedea eroului necunoscut în Cimitirul Eroilor din Alexandria au fost comemoraţi în cadrul unei ceremonii organizată de Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului cu prilejul Zilei Eroilor. La ceremonial au participat reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, filialelor partidelor politice, ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, operatorilor economici, ai sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, reprezentanţii filialelor veteranilor de razboi, filialei cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi ai revoluţionarilor, cetăţeni ai municipiului Alexandria.

După prezentarea onorului, intonarea imnului de stat şi slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi, au urmat discursurile oficialităţilor şi depunerea de coroane la cele trei monumente din Cimitirul Eroilor din Alexandria.

Cei care au luat cuvântul au adus un omagiu eroilor neamului pentru sacrificiul suprem pe câmpul de luptă pentru libertate, independenţă şi suveranitate.

“Astăzi este o zi importantă pentru noi, teleormănenii, şi pentru românii de pretutindeni pentru că astăzi îi comemorăm şi îi omagiem pe cei care au contribuit la conturarea identităţii şi istoriei noastre, pe eroii români şi străini, cunoscuţi sau anonimi, care şi-au păstrat intacte principiile în faţa suferinţelor.

România este primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali. Aşadar, astăzi, în Ziua Înălţării Domnului, să ne aducem aminte de cei care au crezut în libertăţile românilor, de cei care şi-au iubit aproapele, de cei căzuţi pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului”, a declarat prefectul Daniela Carmen Dan.

“Pentru noi, românii, Ziua Înălţării Domnului înseamnă şi Ziua Eroilor. O zi de reculegere şi una dintre cele mai sfinte sărbători, un prilej de aducere aminte pentru jertfa eroilor neamului”, a spus la rândul său preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gâdea.

Ziua eroilor este sărbătorită anual în aceeaşi zi cu sărbătoarea religioasă Înălţarea Domnului. În data de 24 august 1920, regele Ferdinand I a promulgat legea care instituia serbarea naţională, anuală, de comemorare a eroilor în ziua de Înălţarea Domnului, dată modificată, ulterior, de regimul politic comunist. După evenimentele din decembrie 1989 s-a revenit la sărbătorirea Zilei eroilor de Înălţarea Domnului, prin hotărârea luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.