Social

Emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu – Prima probă în cadrul Evaluării Naţionale

Marţi, 25 iunie, elevii care au absolvit clasa a VIII-a încep examenul de Evaluare Naţională, cu prima probă scrisă la Limba şi Literatura Română. Examenul va începe la ora 9.00, însă candidaţii trebuie să fie în sălile de examen până cel târziu la ora 8.30.

În Teleorman vor susţine Evaluarea Naţională aproximativ 3500 de absolvenţi de gimnaziu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, toate sălile de examen beneficiază de sisteme de supraveghere video. Candidaţii nu au voie să intre în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum nici cu telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Cea de-a doua şi ultima probă în cadrul Evaluării Naţionale pentru candidaţii din Teleorman, care nu susţin proba la limba maternă, este proba la matematică, acesta fiind programată pentru joi, 27 iunie.

Rezultatele vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie, până la ora 16.00, urmând ca în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, să poată fi depuse eventualele contestaţii al căror rezultat va fi afişat în data de 3 iulie.

La acest examen nu se pune problema de promovabilitate, rezultatul contând însă în proporţie de 50% în calcul mediei de admitere la liceu. Rezultatele simulărilor organizate anul acesta de ISJ în Teleorman au arătat că elevii sunt slab pregătiţi, în special la matematică, unde doar aproximativ o treime au reuşit să obţine cel puţin nota 5. Absolvenţii de gimanziu nu au însă de ce să îşi facă griji în ceea ce priveşte admiterea în clasa a IX-a, liceele teleormănene punând la dispoziţia acestora suficiente locuri. Lupta se va da însă pentru liceele de prestigiu, însă nimeni nu va rămâne pe dinafară.

Admiterea la liceu se va face prin repartizare computerizată, în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc în 16 iulie. Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în licee se va face în 17 iulie, iar dosarele de înscriere se vor putea depune între 17 iulie şi 26 iulie. Cea de-a doua repartizare computerizata a absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu au fost cuprinşi în prima etapă va avea loc în 25 iulie.

Absolvenţii de gimnaziu care nu au fost repartizaţi nici în a doua etapă, sau care nu au participat la niciuna din cele două repartizări computerizate, vor putea participa la şedinţa publică se va desfăşura în perioada 5 – 6 septembrie, când vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, de asemenea în funcţie de opţiuni, în ordine descrescătoare a mediilor de admitere. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.