Politic

Emil Hurezeanu, în exclusivitate pentru Ziarul “Teleormanul” – “UE se va dezvolta, nu se va desfiinţa”

emil hurezeanuPrezent zilele trecute la Zimnicea, la Parada Europei, ca invitat al vicepremierului Liviu Dragnea, analistul politic european Emil Hurezeanu ne-a răspuns la câteva întrebări

 

– Cum caracterizați actualul curent din rândul populației de respingere a programelor de austeritate ale Uniunii Europene şi, în general, a Uniunii?

– Da, este o chestiune politică şi economică determinată efec­tiv de criza din ultimii ani, care a avut implicații serioase şi di­rec­te asupra populației prin mă­su­rile luate de guvernele din ţările europene, iar unele chiar im­pu­se de Consiliul European, unor ţări cum ar fi Grecia, Cipru, Spa­nia, Italia, Portugalia şi chiar Ro­mâ­nia. Sunt chestiuni pe care po­pulaţia le respinge ca venind de la un organism din afară pe care, așa cum arată sondajele, cel puțin 70 la sută nu-l mai vor.

– Și totuși, aceste ţări s-au dezvoltat pentru că au luat bani de la UE.

– Așa este şi sigur, toate au tre­cut de o serie de greutăţi, tot da­torită intervenției măsurilor și ajutoarelor UE.

– Ce perspective are UE?

– Să se dezvolte, să se con­so­li­deze şi să rămână Europa Unită. Dez­voltarea ţărilor în afara UE este destul de greoaie. Se întâm­plă oarecum în Elveția, dar isto­ria Elveției este cu totul alta. Uni­unea se va lărgi, va deveni mai cu­prinzătoare şi Europa se va dez­volta după un program unic.

– Va deveni o federație?

– Da, spre așa ceva se îndreaptă şi programele viitoare. Deja ceda­rea de suveranitate de către statele membre este un semn clar spre federalizare. Dar, până atunci, este drum lung. Mai sunt multe lucruri de făcut…

– Ca unul dintre analiștii atent la ce se întâmplă în UE, unde vedeți locul României?

– Nu peste mult timp, chiar “Centrul” Europei, în sensul că va fi una din țările care va utiliza toate posibilitățile de dezvoltare şi prerogativele statutului de țară membră a UE pentru dezvoltarea eco­nomică prin valorificarea imen­sului potențial de resurse ma­teriale și umane pe care-l avem.

Gh. Paraschiv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.