Prezent zilele trecute la Zimnicea, la Parada Europei, ca invitat al vicepremierului Liviu Dragnea, analistul politic european Emil Hurezeanu ne-a răspuns la câteva întrebări
– Cum caracterizați actualul curent din rândul populației de respingere a programelor de austeritate ale Uniunii Europene şi, în general, a Uniunii?
– Da, este o chestiune politică şi economică determinată efectiv de criza din ultimii ani, care a avut implicații serioase şi directe asupra populației prin măsurile luate de guvernele din ţările europene, iar unele chiar impuse de Consiliul European, unor ţări cum ar fi Grecia, Cipru, Spania, Italia, Portugalia şi chiar România. Sunt chestiuni pe care populaţia le respinge ca venind de la un organism din afară pe care, așa cum arată sondajele, cel puțin 70 la sută nu-l mai vor.
– Și totuși, aceste ţări s-au dezvoltat pentru că au luat bani de la UE.
– Așa este şi sigur, toate au trecut de o serie de greutăţi, tot datorită intervenției măsurilor și ajutoarelor UE.
– Ce perspective are UE?
– Să se dezvolte, să se consolideze şi să rămână Europa Unită. Dezvoltarea ţărilor în afara UE este destul de greoaie. Se întâmplă oarecum în Elveția, dar istoria Elveției este cu totul alta. Uniunea se va lărgi, va deveni mai cuprinzătoare şi Europa se va dezvolta după un program unic.
– Va deveni o federație?
– Da, spre așa ceva se îndreaptă şi programele viitoare. Deja cedarea de suveranitate de către statele membre este un semn clar spre federalizare. Dar, până atunci, este drum lung. Mai sunt multe lucruri de făcut…
– Ca unul dintre analiștii atent la ce se întâmplă în UE, unde vedeți locul României?
– Nu peste mult timp, chiar “Centrul” Europei, în sensul că va fi una din țările care va utiliza toate posibilitățile de dezvoltare şi prerogativele statutului de țară membră a UE pentru dezvoltarea economică prin valorificarea imensului potențial de resurse materiale și umane pe care-l avem.
Gh. Paraschiv