Eveniment

Emblema Onoare a Armatei României, conferită căpitanului în retragere Ioan Dulă, la împlinirea unui secol de viață

Căpitanului (rtr.) Ioan Dulă, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, prin Ordin al ministrului apărării naţionale, cu prilejul împlinirii a 100 de ani, i-a fost conferită Emblema de Onoare a Armatei României, pentru Meritele deosebite obţinute pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi ca simbol al respectului şi consideraţiei întregului personalul militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale.

Distincţia a fost înmânată de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Mihai Dan Chirică, în cadrul unui eveniment ce a avut loc marți, 22 ianuarie, la Casa de Cultură din Roșiorii de Vede, la care au luat parte, pe lângă cadre militare, rezervişti, elevi şi profesori, oameni de cultură şi artă, general locotenent Mihai Şomordolea – Consilier de Stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, general de armată Marin Dragnea – Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, prefectul județului Florinel Dumitrescu, vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Piper Savu, și primarul municipiului Roșiorii de Vede, Cîrciumaru Valerică.

„Prin exemplul dumneavoastră personal, domnule căpitan, aţi contribuit, alături de camarazii dumnevoastră de arme, la educarea tinerei generaţii în spiritul înaltelor idealuri de viaţă şi al dragostei de ţară. Aţi transmis flacăra iubirii de ţară copiilor dumneavoastră, unul dintre ei urmându-vă chiar exemplul, servindu-şi ţara ca ofiţer activ, până la gradul de colonel. Şi nu doar lor. Vor duce mai departe povestea faptelor dumneavoastră de vitejie cei 10 nepoţi şi cei 10 strănepoţi. Să vă trăiască şi să vă bucure viaţa, ani mulţi de acum înainte”, i-a transmis distinsului veteran, secretarul de stat Mihai Dan Chirică la evenimentul de acordare a Emblemei de Onoare a Armatei României.

Emblema de Onoare a Armatei României reprezintă cea mai înaltă distincţie onorifică din sistemul de distincţii militare. Emblema se conferă prin ordin de către ministrul Apărării Naţionale, din proprie consideraţie sau la propunerea secretarilor de stat, a şefului Statului Major al Apărării ori a şefilor celorlalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, pentru fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.

Totodată, căpitanul în retragere Ioan Dulă, veteran de război din Municipiul Roşiorii de Vede, a primit, la împlinirea unui secol de viață, din partea Primăriei şi Consiliul Local al Municipiului Roşiorii de Vede, Placheta „Vârsta de Aur”, Diploma „Un secol de viaţă”, dar şi un premiu în bani şi alte daruri. Totodată, Familia Ioan şi Maria Dulă a primit Diploma „Vârsta de Platină”, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de căsătorie.

Căpitanul (rtr.) Dulă a participat, ca militar al legendarului Regiment 20 Dorobanţi, la luptele de pe frontul de Est la Orelka, Oskol şi Done, urmate, după terminarea războiului, de patru ani de prizonierat în Caucaz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.