Social

Elevii şi preşcolarii s-au întors la şcoală. Semestrul al doilea, mai scurt cu trei săptămâni

Monica DUMITRESCU

Peste 46.000 de preşcolari şi elevi s-au întors la cursuri în unităţile de învăţământ preuniversitar din Teleorman, după vacanţa intersemestrială desfăşurată în perioada 4-12 februarie. Semestrul al doilea din acest an şcolar a debutat luni, 13 februarie, şi va avea 16 săptămâni, cu trei mai puţin în comparaţie cu primul semestru.

Cursurile anului şcolar se vor încheia pe 16 iunie. Până atunci, elevii vor mai avea o vacanţă de primăvară, după sărbătoarea Paştilor. După zilele libere de Paşti, respectiv din 16 aprilie până în 18 aprilie, elevii vor intra în vacanţa de primăvară, din 19 aprilie până în 30 aprilie. În semestrul al doiea, elevii vor mai avea liber luni 1 mai, de Ziua Muncii, joi 1 iunie, de Ziua Copilului, luni 5 iunie, în a doua zi de Rusalii.

Tot pe parcursul semestrului al doilea, preşcolarii şi elevii care nu au desfăşurat programul “Şcoala Altfel” în primul semestru se vor mai bucura de o săptămână fără cursuri în perioada 27 februarie-31 martie sau 15 mai-9 iunie, după cum stabileşte fiecare unitate de învăţământ.

 

Simularea examenelor naţionale

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor susţine în semestrul al doilea al acestui an şcolar simularea examenelor naţionale. Atât simularea Evaluării Naţionale pentru elevii din clasa a VIII-a, cât şi simularea examenului de Bacalaureat pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a se vor desfăşura începând cu 13 martie. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor susţine în 13 martie simularea probei scrise la limba şi literatura română de le Evaluarea Naţională, în 14 martie la limba maternă şi în 15 martie la matematică. Simularea pentru Bacalaureat va fi în 13 martie la limba română, în 14 martie la limba maternă şi în 15 martie la istorie pentru profilul umanist şi la matematică pentru profilul real, la cele trei probe participând atât elevii din clasa a XII-a, cât şi cei din clasa a XI-a. Simularea probei la alegere a profilului şi specializării, susţinută la una dintre materiile biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie, psihologie, va avea loc în 17 martie şi la aceasta vor participa doar elevii clasei a XII-a. Rezultatele la simulările examenelor naţionale vor fi afişate în 31 martie, la unităţile de învăţământ, şi vor fi analizate prin discuţiile cu elevii, dezbateri în clasă, şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea îmbunătăţii performanţelor şcolare.

 

Evaluări naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

În aprilie vor avea loc şi evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Primii testaţi vor fi elevii clasei a II-a, în săptămâna dinaintea Paştilor, respectiv în 10 aprilie vor fi probele scrise la limba romană şi limba maternă, în 11 aprilie citit la cele două discipline, în 12 aprilie proba scrisă la matematică şi în 13 aprilie limba română pentru minorităţile naţionale, scris şi citit. Elevii clasei a IV-a vor susţine doar probe scrise la evaluarea naţională, în 3 mai la limba română, în 4 mai la matematică şi în 5 mai la limba maternă. Vor urma elevii clasei a VI-a, care vor susţine probe la limbă şi comunicare în 10 mai şi la matematică şi ştiinţe ale naturii în 11 mai.

Tezele vor avea loc cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului al II-lea.

 

Cursurile se încheie mai devreme pentru elevii care susţin examenele naţionale

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat, înscrierile vor avea loc în perioada 22 – 26 mai. Examenul de Bacalaureat va începe cu probele orale şi de competenţe, respectiv limba română (6-7 iunie), limba maternă (8-9 iunie), competenţe digitate (9, 12-13 iunie) şi limbă străină (16-17 iunie). Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie – limba şi literatura maternă, 28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.

Înscriere la Evaluarea Naţională este programată pentru intervalul în 7-9 iunie. Probele scrise vor fi susţinute în 19 iunie la limba şi literatura română, în 21 iunie la matematica şi în 22 iunie la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate în 26 iunie şi tot atunci pot fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până în 30 iunie, când vor fi anunţate rezultatele finale. Din acest an şcolar, ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea în liceu se va finaliza în 28 iulie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.