Social

Elevii se întorc la şcoală

Monica DUMITRESCU

Elevii şi preşcolarii din învăţământul preuniversitar se întorc la şcoală luni, 9 februarie, după vacanţa intersemestrială. Potrivit structurii anului şcolar 2014-2015, semestrul I s-a încheiat pe 31 ianuarie 2015, iar cursurile semestrului al doilea vor începe pe 9 februarie şi se vor încheia pe 19 iunie. În perioada 11-19 aprilie este programată vacanţa de primăvară.

Săptămâna 6-10 aprilie, din semestrul al doilea, este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Tezele din semestrul al II-lea se vor susţine de regulă, până la data de 22 mai.

 

Ce îi aşteaptă pe elevi în semestrul al doilea

 

Elevii din clasa a VIII-a vor susţine o simulare a Evaluării Naţionale în zilele de 23 februarie (Română) şi 24 februarie (Matematică), conform unui ordin al Ministerului Educaţiei.

Rezultatele simulării vor fi afişate pe 6 martie. Ca şi în anii precedenţi, ele nu vor vor fi trecute în catalog, ci vor constitui un barometru în ceea ce priveşte pregătirea elevilor cu aproximativ patru luni înaintea examenului.

 

Şi liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine la începutul lunii martie 2015 o simulare a examenului de bacalaureat. Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2014-2015 are următorul calendar: Limba şi literatura română (2 martie), Limba şi literatura maternă (3 martie), proba obligatorie a profilului (4 martie) şi, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (6 martie). Toate probele sunt scrise. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 12 martie.

În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

 

Evaluările Naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura începând din a doua parte a lunii mai 2015. Testele vor fi elaborate de CNEE, ţinând seama de următoarele cerinţe: să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu; să aibă un nivel mediu de dificultate.

Testele pentru Evaluarea Naţională 2015 vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale.

La clasele a II-a şi a IV-a, Evaluările Naţionale se desfăşoară conform calendarului în timpul orelor de curs, în funcţie de programul fiecărei unităţi de învăţământ. Pentru Evaluarea Naţională clasa a VI-a, comisia judeţeană de organizare EN stabileşte un interval unic orar pentru desfăşurarea testelor.

La clasa a II-a, fiecare test de evaluare durează 30 de minute. Elevii vor susţine probele astfel: 18 mai 2015-Limba română – Scris; 19 mai 2015- Limba română – Citit; 20 mai 2015- Matematica.

La clasa a IV-a, fiecare test de evaluare durează 60 de minute, iar probele sunt: 26 mai 2015- Limba română; 27 mai 2015- Matematică.

Tot 60 de minute au fost alocate şi pentru fiecare test pentru clasa a VI-a. Elevii vor suţine pe 2 iunie 2015 primul test la Limbă şi comunicare, iar pe 3 iunie 2015 la Matematică şi ştiinţe ale naturii.

Rezultatele obţinute la teste nu se afişează public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Aceste rezultate sunt valorificate prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare şi informarea elevilor şi a părinţilor asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.