Social

Elevii, principalii vinovaţi pentru rezultatele slabe la bacalaureat, în opinia alexăndrenilor

sondaj4Chiar dacă anul acesta rezultatele la bacalaureat au fost ceva mai bune decât în ultimii doi ani, judeţul Teleorman continuă să rămână în topul judeţelor cu cea mai mică promovabilitate, ocupând locul II la nivel naţional. Doar 36,81% dintre absolvenţii de liceu teleormăneni care au participat anul acesta la examenul de bacalaureat au reuşit să-l promoveze. Niciun absolvent de la Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (fostul Grup Şcolar Auto) nu a promovat examenul, unitatea înregistrând pentru al doilea an consecutiv promovabilitate zero la Bacalaureat. Rezultate foarte slabe a înregistrat şi Liceul “Andrei Şaguna” din Botoroaga unde niciun candidat din promoţia 2013 nu a reuşit să promoveze. Aici însă a promovat un candidat din seria anterioară, aşa încât, datorită numărului foarte mic de candidaţi prezenţi (26), această unitate de învăţământ a înregistrat un procent de promovabilitate de 3,85%. Cu doar trei candidaţi promovaţi din cei 141 prezenţi şi un procent de promovabilitate de 2,13%, Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede a prins şi anul acesta unul din ultimele trei locuri în topul promovabilităţii la nivel judeţean. Nu sunt departe nici Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) şi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (Agricol) din Alexandria unde procentele de promovabilitate în această sesiune au fost de 4,07%, respectiv 4,08%, primul având 11 candidaţi promovaţi din cei 268 prezenţi, celălalt 12 candidaţi promovaţi din 293 prezenţi. Candidaţilor nepromovaţi de la aceste unităţi de învăţământ li se mai adaugă şi zecile de absolvenţi care nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat în această sesiune, pe locul I la absenţi situându-se Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” cu 104 absenţi din totalul de 245 înscrişi.

Cine este de vină pentru aceste rezultate? Cei mai mulţi alexăndreni cred că elevii sunt principalii vinovaţi, însă o parte de vină ar avea şi părinţii, profesorii dar şi sistemul.

“Elevii sunt principalii vinovaţi pentru că nu învaţă. Elevii nu sunt educaţi, părinţii având şi ei o mare parte de vină”, spune Sonia I.

“Vinovaţii pentru rezultatele slabe la examene sunt copiii pentru că nu învaţă. Şi părinţii au partea lor de vină. Cea mai mare vină o are însă sistemul. Toată ţara e nimicită. Din 89 încoace au fost la putere numai bandiţi. Şi dacă termină o şcoală tinerii tot nu au unde să se ducă”, spune un pensionar din Alexandria.

“Elevii sunt vinovaţi pentru că nu se pregătesc. Într-o mai mică măsură sunt şi profesorii”, este părerea unei eleve care urmează să susţină bacalaureatul anul viitor.

“Elevii, care stau toată ziua în cârciumă. Chiar dacă profesorii îşi dau interesul, nu au cu cine”, este şi părerea lui Gheorghe V. din Alexandria.

“Elevii şi profesorii sunt principalii vinovaţi. Părinţii de unde să ştie ei de la ţară ce fac copiii la oraş”, este părerea Ecaterinei N., pensionară din Alexandria.

“Elevii sunt principalii vinovaţi, dar şi profesorii şi părinţii au o parte din vină. Slaba comunicare dintre şcoală şi părinţi este o cauză a eşecului copiilor. Sunt însă copii dotaţi care nu au nevoie nici de ajutorul părinţilor nici al profesorilor”, spune o profesoară pensionară din Alexandria.

“Elevii, părinţii şi profesorii! Elevii pentru că nu învaţă, părinţii nu-i supraveghează şi profesorii într-o oarecare măsură pentru că nu-şi dau interesul. Acum copiii au alte ocupaţii. Calculatorul e pe primul plan”, este părerea lui Sorin N.

Şi inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, consideră că vina pentru rezultatele slabe la Bacalaureat este împărţită, însă elevii sunt principalii vinovaţi şi în opinia acesteia, pentru că nu învaţă. Pe locul al doilea în ierarhia vinovaţilor, Valeria Gherghe îi pune pe profesori care nu se implică suficient. Aceasta consideră că sistemul de admitere la liceu care permite intrarea elevilor cu media 1 la Evaluarea Naţională este un alt vinovat pentru rezultatele slabe la bacalaureat. Şi părinţii, spune aceasta, au partea lor de vină, pentru că ar trebui să se implice mai mult. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.