Monica DUMITRESCU
La a XII-a ediţie a celui mai mare program de orientare profesională pentru elevi al organizaţiei Junior Achievement România, Job Shadow Day®, 85 elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria vor petrece o zi în umbra unui angajat din domeniul în care tinerii vor să profeseze.
Prin acest program tinerii sunt ajutaţi să răspundă la întrebările pe care orice tânăr şi le pune înainte de a termina liceul: “Ce vreau să devin când voi fi mare?; Care este cea mai potrivită meserie pentru mine?; Cum să mă pregătesc ca să fac meseria dorită.”
Programul internaţional de orientare profesională Job Shadow Day® aflat la a XII-a ediţie şi derulat de organizaţia Junior Achievement România cu sprijinul comunităţilor educaţionale şi de afaceri din toată ţara, vine în ajutorul viitorilor absolvenţi de liceu. Petrecând o zi la locul de muncă dorit, tinerii au şansa să observe care sunt principalele responsabilităţi şi abilităţi necesare şi să găsească mai uşor răspunsuri la întrebările legate de viitoarea profesie. La rândul lor, angajatorii pot afla mai multe despre aşteptările şi pregătirea tinerilor de liceu, putând să contribuie activ la formarea lor profesională timpurie.
În data de 8 aprilie 2014, 85 elevi din Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” vor merge în shadowing la 14 instituţii şi companii din Alexandria. Cele mai dorite meserii de anul acesta sunt: poliţist, ofiţer bancar, psiholog, jurnalist, procuror şi farmacist.
Partenerii locali de anul acesta sunt 14 companii şi instituţii publice printre care se numără: Poliţia Municipiului Teleorman, Parchetul pe lângă Tribunalul Teleorman, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, bănci comerciale, mass media locală etc. Ziua de shadowing se încheie cu o ceremonie la care participă toţi elevii şi reprezentanţii companiilor şi instituţiilor participante în Job Shadow Day® 2014, derulată în amfiteatrul Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria.
“Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obişnuită a angajatorilor care îşi înţeleg rolul de investitori în educaţia şi formarea tinerilor. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituţional, şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câştigată pentru toată lumea: elevi, angajaţi, profesori şi părinţi”, a declarat Peşu Violeta, coordonator local Job Shadow Day la Junior Achievement România.
Programul Job Shadow Day® se adresează şi elevilor din clasele 0-X, aceştia petrecând o zi de lucru la locul de muncă al unuia dintre părinţi. În acest an, la program participă peste 28.000 de elevi (6-19 ani) din 200 de localităţi din toată ţara.