Monica DUMITRESCU
102 elevi din clasele XI-XII din Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria au petrecut o zi de lucru într-o companie sau o instituţie, unde au experimentat cum e să fii angajat şi au aflat mai multe informaţii despre profesii direct de la cei care le practică.
Ei au fost ajutaţi să stea în “umbra” unor persoane care au meseriile pe care tinerii şi le doresc în cadrul programului internaţional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement România şi şcolile partenere.
“Job Shadow Day a fost o experienţă unică şi încântătoare în care am avut ocazia să descopăr lucruri ce nu puteau fi aflate din cărţi ci doar practic”, a declarat Piper Cristina, eleva în clasa a XII-a A.
“Tot ceea ce am putut învăţa prin câteva ore petrecute în Instituţia Prefectului îmi va fi extrem de util atât în alegerea profesiei, cât şi ca experienţă de viaţă, deoarece am întâlnit acolo oameni pasionaţi de ceea ce fac, extrem de ospitalieri şi dornici să îmbunătăţească societatea”, a spus Chircea Corina Nicoleta, elevă în clasa a XI-a C.
“Acest program m-a ajutat să trăiesc experienţa unei zile de lucru adevărate. Da, mi-ar plăcea să urmez o carieră în acest domeniu deoarece am abilitaţile necesare desfăşurării unei activităţi în domeniul bancar”, a recunoscut Georgescu Alexandra, elevă în clasa a XI-a F.
Programul Job Shadow Day este implementat de 13 ani în România şi oferă elevilor oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înţelege mai bine meseria, atribuţiile, abilităţile şi competenţele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei află cum arată o zi de lucru obişnuită şi cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.
Tinerii descoperă noi opţiuni de carieră şi află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: “Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”
“Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări elevii trebuie să fie sprijiniţi să afle ce fel de meserie le aduce satisfacţie şi să ia contact de timpuriu cu mediul profesional în care doresc să pătrundă”, a declarat prof. Violeta Peşu, coordonatorul proiectului.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte[1], tinerii din România consideră că cele mai atractive locuri de muncă sunt cele care le permit oamenilor să exceleze în ceea ce le place. Cercetarea a arătat că metodele de orientare şi dezvoltare profesională preferate de tinerii români sunt mentoratul şi coaching-ul cu feedback şi recomandări personalizate.
La ediţia din 2014 aproximativ 29.500 de elevi din toată ţara au fost înscrişi în program şi au descoperit meserii şi profesii către care se pot orienta.