Social

Elevii din învăţământul gimnazial şi liceal susţin tezele semestriale în această perioadă

Monica DUMITRESCU

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, elevii din învăţământul gimnazial şi liceal trebuie să susţină tezele din semestrul I până cel târziu în 13 ianuarie 2017.

În majoritatea unităţilor de învăţământ teleormănene, dascălii au programat tezele înaintea vacanţei de iarnă care începe pe 24 decembrie, timpul rămas după aceasta până la termenul limită stabilit de Ministerul Educaţiei fiind foarte scurt. Vacanţa de iarnă va avea anul acesta doar două săptămâni, elevii urmând să se întoarcă la şcoală pe 9 ianuarie 2017.

Lista cu disciplinele la care se susţin tezele anul acesta a rămas neschimbată, comparativ cu anul trecut. Potrivit ordinului de ministru, în învăţământul preuniversitar tezele se susţin începând cu clasa a V-a. Până în clasa a VII-a, inclusiv, elevii vor susţine teze la două discipline, limba şi literatura română şi matematică. Numărul disciplinelor la care elevii vor fi evaluaţi la sfârşitul fiecărui semestru creşte începând cu clasa a VIII-a. Celor două discipline obligatorii în acest ciclu de învăţământ, limba şi literatura română şi matematică se va adăuga în clasa a VIII-a istoria, sau geografia, la alegerea elevilor. Din clasa a IX-a numărul disciplinelor la care se susţin teze semestriale creşte la patru. Doar limba şi literatura română rămâne obligatorie pentru toţi elevii, în timp ce restul disciplinelor sunt stabilite în funcţie de profilul şi specializarea urmate de elevi. Pentru elevii de la clasele cu profil real, matematica rămâne, de asemenea, obligatorie, în timp ce elevii de la clasele cu profil uman vor susţine una dintre teze la istorie sau geografie, la alegere. Elevii vor opta în scris pentru una dintre aceste două discipline în semestrul I, opţiunea urmând să rămână valabilă până la sfârşitul anului şcolar. Elevii de liceu mai susţin teze la limba modernă, limba latină, informatică, fizică, chimie sau biologie, în funcţie de specializarea şi profilul la care sunt înscrişi.

Elevii de la şcolile sau din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor avea teze şi la limba şi literatura maternă, indiferent de nivel, filieră, profil, specializare sau calificare profesională, an de studiu şi formă de şcolarizare. De asemenea, elevii din clasele cu predare în regim bilingv sau intensiv a unei limbi străine, indiferent de specializare, vor susţine teză şi la limba străină respectivă. Potrivit Ministerului Educaţiei, în caz în care o lucrare scrisă semestrială se susţine la alegere dintr-o listă de discipline, elevii vor opta în scris pentru aceasta.

În acest an şcolar, în Teleorman, numărul elevilor înscrişi în ciclurile gimanzial şi liceal, care vor susţine tezele semestriale, este de aproximativ 24 000.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.