Social

Elevii din comuna Necșești beneficiază pentru prima dată de acces la tratament într-un cabinet stomatologic școlar

În luna septembrie, cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity, organizație care a sprijinit crearea legislației pentru autorizarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile în România, ajunge, cu sprijinul companiei CEZ România, în comuna Necșești, din județul Teleorman.

În mediul rural din România nu există niciun cabinet stomatologic școlar, situație diferită de mediul urban unde încă funcționează peste 100 de cabinete stomatologice școlare. Fără acces la serviciile unui cabinet stomatologic școlar sunt și elevii din comuna Necșești, comună formată din satele Belciug, Gârdești și Necșești. În 2013, Ministerul Dezvoltării a desemnat Necșești drept cea mai săracă comună a României. Comuna cu 1306 locuitori dintre care 8% sunt copii sub 15 ani, nu dispune de un cabinet stomatologic, iar cel mai apropiat se află la 20 km. Medicul de familie vine în comună trei zile pe săptămână, iar accesul la medicamente este limitat deoarece în comună nu există farmacie.

“Este mai ușor să previi decât să tratezi. Cabinetele stomatologice din școli au devenit istorie, distanța mare față de oraș face ca părinții să amâne vizitele la medicul stomatolog pentru copil”, a declarat Mădălina Gheorghe, director al școlii din satul Gârdești, comuna Necșești. Spre finalul lunii septembrie, 100 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani din satele Belciug, Gârdești și Necșești, vor beneficia de prevenție și tratament stomatologic într-un cabinet stomatologic școlar mobil. Asociația a adus în România conceptul de medicină mobilă, a creat și gestionează două cabinete stomatologice mobile și cea mai mare rețea de medici stomatologic și studenți la stomatologie care lucrează pro-bono.

“Sigilarea dentară reprezintă un mijloc important de prevenție dentară. Este o modalitate simplă, rapidă și fără durere prin care șanțurile și fosetele dinților recent erupți, sunt acoperite cu un material asemănător celui folosit în obturațiile fizionomice. Prin această manoperă stomatologică, dinții sunt mai puțin predispuși la a dezvolta carii și complicațiile date de acestea.”, a declarat Alexandra Timaru, rezident în anul 1 la medicină dentară, voluntar la acțiuni.

Conform calendarului activităților, echipa va realiza pe 20 septembrie o acțiune de evaluare a copiilor din comună, urmând ca pe 27, 28 și 29 septembrie echipa și cabinetul mobil să se deplaseze la școala din satul Gârdești, unde în cabinetul stomatologic mobil vor fi derulate intervențiile stomatologice. Echipa de specialiști voluntari este formată din 8 medici și studenți la stomatologie care vor realiza intervenții stomatologice în funcție de nevoile fiecărui pacient: consultație, periaj dentar profesional, detartraj, obturații, fluorizare și sigilări dentare.

Acțiunea este sprijinită de CEZ România prin proiectul intern “Generatorii de Bine”, care încurajează angajații să propună și să se implice în inițiative de responsabilitate socială, în beneficiul comunităților locale din aria sa de activitate.

Acțiunea din comuna Necșești face parte dintr-un proiect pilot prin care asociația dorește să demonstreze că, pentru școlile din mediul rural, cabinetul stomatologic mobil este o soluție viabilă și eficientă pentru oferirea de acces la asistență stomatologică.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.