Social

Elevii din clasele I a şi II-a vor învăţa şi anul acesta după vechile manuale

Monica DUMITRESCU

Proiectul privind înlocuirea manualelor pentru clasa I şi a II-a s-a dovedit un eşec. Pentru prima dată în istoria învăţământului românesc elevii nu au primit manualele la începutul anului şcolar. Scandalul iscat din acest motiv, ultimatumul premierului şi neputinţa ministrului Educaţiei de a urgenta procedurile astfel încât manualele să ajungă la elevi în cel mult două săptămâni, l-au determinat pe acesta să decidă extinderea perioadei de utilizare a manualelor vechi.

Astfel, la solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi, 18 septembrie, să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale.

Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.

Ministrul Educaţiei Naţionale spune însă că este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori.

“Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.