Ziua Pământului constituie un prilej de conştientizare a importanţei protejării mediului înconjurător şi simbolizează necesitatea implicării fiecăruia dintre noi în acest demers de importanţă capitală. Ziua Pământului s-a cerebrat, pentru prima oară în Statele Unite ale Americii , reprezentând soluţia senatorului Gaylord Nelson de a atrage atenţia oamenilor politici cu privire la nivelul avansat de degradare a mediului înconjurător. După anii ’90, Ziua Pământului a devenit o sărbătoare globală iar în prezent peste un miliard de oameni din peste 140 de ţări o celebrează pe data de 22 aprilie.
Lor li s-au alăturat, în cursul zilei de luni, 22 aprilie, elevii Colegiului Naţional “Al.D. Ghica”, care au organizat, împreună cu o parte a cadrelor didactice, o serie de acţiuni dedicate conştientizării rolului fiecăruia dintre noi în protejarea Pământului de poluare. Astfel, şirul acţiunilor a început în jurul orelor prânzului când mai mulţi elevi ai liceului, serios documentaţi asupra problematicii poluării şi degradării mediului înconjurător, s-au reunit într-una dintre clasele liceului şi au dezbătut soluţiile posibile pentru prevenirea poluării accentuate, care ar putea pune în pericol însăşi viaţa pe Pâmânt. Astfel, s-au adus în discuţie maşinile hibrid, dar şi modul în care reciclarea poate schimba lucrurile şi poate contribui la conservarea elementelor de mediu importante.
Alături de elevi şi de cadrele didactice s-a aflat şi reprezentanta Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Roxana Mitroi, care a asistat la dezbaterea de idei şi le-a explicat tinerilor prezenţi de ce e important ca lucrurile pe care le ştiu teoretic să fie aplicate în practica de fiecare zi şi incluse în conduita lor civică. Ulterior, mai mulţi elevi ai liceului s-au deplasat în curtea unităţii de învăţământ, unde au plantat panseluţe şi alte flori de primăvară, dorind să demonstreze, cu acest prilej, că e important atât să reciclezi, dar şi să ajuţi natura să trăiască, prin stimularea unei vegetaţii, care contribuie atât la purificarea mediului, dar şi la aspectul plăcut al peisajului.
Mai târziu, elevii Colegiul Naţional “Al.D. Ghica” au mers pe centrul municipiului Alexandria, unde au împărţit broşuri legate de importanţa respectării Pământului şi a implicării fiecăruia dintre noi în protejarea lui, informând alexăndrenii şi asupra felului în care maşina hibrid, care funcţionează pe bază de energie regenerabilă poate schimba în mod decisiv mosul în care abordăm protecţia mediului.
La acţiuni au participat elevi ai claselor X D, X H, XI B şi XI C, coordonaţi de profesorii: Raluca Beşleagă, Nicolae Ruscu, Florina Stănculescu şi Violeta Constantinescu.