“Seism 2018” este exercițiul prin care autoritățile au declanșat, sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 9.00, o simulare de cutremur în România, de altfel cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Exercițiul se va desfășura pe parcursul a cinci zile și va viza mai multe orașe din țară, dar pleacă de la premisa că Bucureștiul este afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 pe Richter care se produce în zona seismică Vrancea.
Conform scenariului, sâmbătă, 13 octombrie, a avut loc un cutremur de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici și, începând cu ora 9.00, s-a declanșat exercițiul national, care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns postseism.
Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară s-au deplasat spre Capitală, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției fiind activat la Ciolpani.
Din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman au plecat, în sprijinul echipajelor din București, importante efective și mijloacele tehnice de intervenție, care să poată acționa pentru salvarea vieții și bunurilor materiale ale populației.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții ISU Teleorman, s-au deplasat la București o sută de pompieri cu o autospecială de prima intervenție și comandă; o autospecială de descarcerare grea; patru ambulanțe SMURD; o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM); un echipaj de căutare canină cu un autoturism; o autospecială de cercetare CBRN; o macara; două microbuze; un container multirisc; două camioane de intervenție; un punct de comandă mobil; două autospeciale de lucru cu apă și spumă.