Eveniment

Efectele inundaţiilor în judeţul Teleorman

Avertizarea hidorlogică primită de la Institutul Naţional de Hidrologie pentru judeţul Teleorman este valabilă până duminica, 29. 11.2015, la ora 16.00, cu Cod Galben  pe râul Vedea, fenomenele vizate fiind viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE şi Cod Portocaliu pe râurile Călmăţui şi Teleorman superior şi mijlociu şi pe afluenţii mici ai râului Vedea, fenomenele vizate fiind viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE.

Autorităţile teleormănene menţin starea de alertă pentru toate forţele şi mijloacele stabilite în vederea intervenţiei în situaţii de urgenţă. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman este activată Grupa Operativă, în cele cinci subunităţi de intervenţie sunt pregătite rezerve de câte 20 de subofiţeri, în măsură să intervină la ordin în cel mai scurt timp posibil şi sunt pregătite să acţioneze în orice situaţie 20 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 6 camioane, 17 motopompe şi 9 bărci de salvare. În cazul în care situaţia din teren o va impune, din cadrul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină următoarele forţe şi mijloace: Inspectoratul Judeţean de Poliţie – 184 de poliţişti cu 77 de mijloace auto, iar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi – 30 de militari cu 2 autospeciale.

Situaţii rezolvate în cursul noptii de sambata

– un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Videle, format din 3 subofiţeri, un camion şi o motopompă remorcabilă s-a deplasat in comuna Scurtu Mare, pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie (nu au fost afectate locuinţele sau anexele gospodăreşti);

– urmare a precipitaţiilor abundente, pe DJ 612 B, pe raza comunei Drăcşenei, sat Satul Vechi, a crescut nivelul râului Burdea şi a traversat carosabilul pe o porţiune de aproximativ 200 m. Deoarece apa avea aproximativ  40 -50 cm, drumul judeţean a devenit impracticabil, motiv pentru care s-a luat măsura restricţionării circulaţiei turismelor şi folosirea de rute ocolitoare pe DN 65 A sau DJ 703. La cele două capete ale drumului acoperit cu apă se află 2 echipaje de poliţie cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, care monitorizează situaţia creată şi dirijeaza traficul pe cele două rute ocolitoare;

– I.P.J. Teleorman a participat în data de 28.11.2015 cu un numar de 36 lucrători de poliţie pe raza  localităţilor Siliştea Gumeşti, Tătărăştii de Sus, Drăgăneşti de Vede, Dideşti, Dragşenei şi Beuca pentru sprijinirea  autorităţilor locale, dirijarea şi fluidizarea în zona inundată a circulaţiei, pentru ca efectivele de intervenţie din cadrul I.S.U. Teleorman să intervină în condiţii corespunzatoare.

 

– în intervalul orar 15.00 – 17.00 al zilei de vineri, aproximativ 200 de persoane din localitatea Dobroteşti au fost izolate parţial, accesul în zonă realizându-se numai cu ajutorul bărcilor de salvare din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman.

Menţionăm că în niciun moment viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol deoarece a fost vorba doar de o inundare a drumului de acces, apa neajungând la locuinţele oamenilor. Mai mult decât atât, în permanenţă, la faţa locului au fost şi sunt prezente forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede (10 militari, un camion şi o barcă de salvare) care monitorizează evoluţia situaţiei operative, iar prin grija autorităţilor locale asigură transportul de apă, alimente şi medicamente în funcţie de nevoile cetăţenilor. În această zonă, în intervalul menţionat nu au fost solicitări pentru urgenţe medicale, cetăţenii beneficiind şi de asigurarea tuturor utilităţilor existente (energie electrică, telefonie fixă, etc.).

Tot pe raza localităţii Dobroteşti, pompierii militari roşioreni au intervenit pentru astuparea unei breşe apărute în digul râului Tecuci, folosind în acest scop un număr de 40 de saci umpluţi cu nisip.

La solicitarea unui cetăţean a cărui gospodărie a fost inundată, pompierii militari au ajutat la evacuarea a 7 animale, acestea fiind mutate într-o locaţie aflată în afara zonei inundabile.

 

În cursul nopţii de vineri spre sambata, la ora 00.05, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Roşiorii de Vede au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea a 35 de animale, dintr-o gospodărie a localităţii Dobroteşti, aceasta fiind inundată de apele provenite de la precipitaţiile abundente şi de la revărsarea râului Tecuci. Misiunea a fost executată de un număr de 21 de pompieri militari, cu un camion de intervenţie, o barcă de salvare şi o motopompă remorcabilă. Cele 35 de animale au fost transportate într-o zonă sigură, aflată în afara pericolului de inundaţie.

Tot în cursul nopţii, urmare a precipitaţiilor abundente şi inundării mai multor gospodării din comuna Plosca, apa punând în pericol chiar şi 30 de locuinţe, s-a luat decizia executări unei breşe în terasamentul căii feate pe ruta Roşiorii de Vede – Alexandria, pentru a permite surgerea acesteia deoarece terasamentul căii ferate acţiona ca un dig. Măsura a fost luată cu aprobarea Regionalei CF Craiova care, în cursul zilei de sambata, 28 noiembrie a.c.,în jurul orei 10.00, a şi remediat problema, traficul feroviar reluându-se în condiţii normale.

Carmen Daniela Dan – Prefectul Judeţului Teleorman şi Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu colonel Sandu Liviu Sorinel – Inspectorul Şef al I.S.U. „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman şi cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au fost pe teren, pentru verificarea situaţiei operative şi luarea măsurilor ce se impun.

În comuna Dobroteşti s-au continuat acţiunile de evacuare a apei din curţi/grădini/gospodării, cu un numar de 3 subofiţeri, un camion şi o motopompă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede, ca urmare a  solicitării primite de la primarul localităţii.

În comuna Lunca, sat Prundu, pentru evacuarea apei din două gospodării, s-a deplasat un echipaj format din 3 subofiţeri, un camion şi o motopomă, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Turnu Magurele.

 

Situaţia localităţilor afectate de inundaţii

     

În dimineaţa zilei de 29 noiembrie, ora 06.00, potrivit ultimei centralizări, realizată pe baza rapoatelor informative primite de la Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile afectate de inundaţii şi a verificărilor din teren, situaţia totală se prezintă astfel:  20 de localităţi afectate, 70 de anexe  gospodăreşti inundate; un podeţ din pământ rupt, 20 de beciuri inundate, 26 de podeţe avariate; 33.25  km de drum comunal afectat, cca. 674 ha păşune, aproximativ 974 ha teren agricol, aproape 902 ha de pădure, 99 curţi inundate, aproximativ 139 de fântâni inundate. 4 locuinţe şi un magazin afectate.

Magazinul şi cele 4 locuinţe afectate sunt în localitatea Plosca, inundaţiile fiind produse ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ulimele zile şi a scurgerilor de pe versanţi.

Nu sunt persoane evacuate sau izolate, iar atunci când cetăţenii au solicitat apă, alimente sau materiale de strictă necesitate,prin grija autorităţilor locale, acestea le-au fost puse la dispoziţie în cel mai scurt timp.

 

Măsurile luate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman

 

În cursul zilei de sambata, 28 noiembrie 2015, din dispoziţia Preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, în localităţile cu probabilitatea cea mai mare de inundaţie, s-au deplasat mai mulţi membri ai CJSU, în vederea monitorizării situaţiei operative şi luării măsurilor ce se impun pentru diminuarea efectelor produse de inundaţii şi restabilirea situaţiei de normalitate. Localităţile unde au fost repartizaţi membrii CJSU sunt: Dobroteşti, Siliştea Gumeşti, Tătărăştii de Sus, Tătărăşti de Jos, Dideşti şi Beuca.

 În această perioadă se menţin măsurile luate în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, şi anume:

– asigurarea permanenţei la nivelul primăriilor din localităţile riverane cursurilor de apă aflate sub incidenţa avertizărilor;

– monitorizarea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice la nivelul localităţilor şi asigurarea condiţiilor necesare pentru a se acţiona preventiv în vederea alertării populaţiei în timp util, în situaţia apariţiei unor factori de risc care pot genera situaţii de urgenţă;

– avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii;

– îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea torenţilor;

– supravegherea permanentă, pe toată durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor;

– pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie de la nivelul primăriei şi operatorilor economici din zonă;

– stabilirea locurilor de refugiu, a traseelor de evacuare şi a zonelor de acordare a primului ajutor pentru cei surprinşi de viituri;

– asigurarea pentru populaţia sinistrată, la nevoie, de apă potabilă, alimente şi materiale de cazarmament de strictă necesitate.

– executarea măsurilor şi acţiunilor prevăzute în Planul de măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii adoptat de C.J.S.U.  Teleorman, în şedinţă extraordinară;

În zonele inundate sau în zonele predispuse inundaţiei, îi sfătuim pe cetăţeni să respecte recomandările autorităţilor locale şi centrale şi să se informeze periodic asupra evoluţiei situaţiei hidrologice.

În cazul în care, în zona în care se află, sunt mai multe fântâni inundate, recomandăm cetăţenilor să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. Dacă sunt probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze imediat la sprijinul autorităţilor locale.

One Comment

  1. Doamnei prefect,
    Ar trebui pusi la treaba primarii sa curete santurile,albiile raurilor din zona cadastrala a localiatilor9atat intravilan cat si extravilan),sa aiba echipe instruite in acest sens atat din voluntari,cat si din cei care sunt hraniti de contribuabili romani-cei cu ajutor social-,sa aiba in scoli spatii special amenajate pentru persoanele ramanse fara adapost in caz de inundatii,etc.
    Trebuie avut in vedere ca astfel de situatii se pot repeta iar majoritatea primarilor asteapta ca Prefectura sa gaseasca solutii si sa rezolve problemele.
    Fiti mai dura doamna prefect , legea va permite iar ai ,,nostrii”‘ primari asteapta ca totul sa le pice din cer!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.