În noaptea de duminică spre luni, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase care s-au manifestat cu intensitate foarte mare la nivelul județului Teleorman, în special în zona municipiilor Turnu Măgurele și Roșiorii de Vede, pentru care Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting de COD ROȘU, au fost înregistrate 63 de situații de urgență, transmite ISU Teleorman.
Astfel, peste 50 de pompieri militari teleormăneni au intervenit pentru degajarea a 35 de copaci doborâți de vântul puternic în municipiul Turnu Măgurele, unul în Roșiorii de Vede, unul în Nenciulești și unul în localitatea Putineiu; pentru îndepărtarea unui TIR răsturnat pe carosabil în municipiul Turnu Măgurele; pentru degajarea unui stâlp de electricitate căzut pe carosabil în zona municipiului Turnu Măgurele; pentru îndepărtarea elementelor de construcție doborâte de vânt, constând în 7 acoperișuri și o baracă, toate în Turnu Măgurele; pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe 14 autoturisme, în municipiul Turnu Măgurele; pentru degajarea copacilor și elementelor de caroserie de pe patru conducte de gaz, avariate, în municipiul Turnu Măgurele.
ISU Teleorman a transmis mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT și măsurile ce trebuie luate pentru a preveni producerea de pagube materiale importante ori victime omenești, către toate UAT –urile vizate de avertizările meteorologice – COD ROȘU.
ISU a solicitat alocarea de generatoare electrice din județele vecine până la remedierea avariilor din Turnu Măgurele
Având în vedere numărul mare de avarii la rețeaua de electricitate a municipiului Turnu Măgurele și a faptului că remedierea acestora poate fi efectuată doar într-o perioadă mai mare de timp, s-a solicitat sprijin prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru alocarea unor generatoare electrice din județele limitrofe. Acestea vor fi utilizate la nevoie pentru obiectivele esențiale comunității.
Prefectul Haralambie Epure a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență încă de sâmbătă
Cei peste 50 de pompieri militari teleormăneni, alături de autoritățile locale și cele din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman, cu rol în gestionarea evenimentelor generate de fenomenele meteorologice periculoase, coordonate de către prefectul Județului Teleorman, Epure Haralambie și Prim Adjunctul Inspectorului Șef al ISU Teleorman, lt.col. Pîngă Florin, au acționat în mod integrat, în sprijinul populației. Premergător manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, la nivelul județului Teleorman a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman în cadrul căruia s-a adoptat un plan de măsuri pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență.Totodată, au fost transmise înștiințări tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență (CLSU) din județul Teleorman, dar şi reprezentanților instituțiilor cu rol în gestionarea acestor fenomene periculoase, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situații.
Comitetele locale pentru situații de urgență (CLSU) au obligația de a avertiza populația aflată în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundațiişi asigurarea funcționării mijloacelor de alarmare în situații de protecție civilă, dar și de a supraveghea permanent cursurile de apă şi construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe întreg teritoriul unității administrativ – teritoriale.
Totodată, acestea trebuie să mențină serviciul de permanență la sediul primăriei și să dispună organizarea serviciului voluntar pentru situații de urgenţă în vederea asigurării intervenției oportune în cazul producerii unor situații de urgenţă cu mijloacele tehnice şi echipamentele din dotare, mai informează sursa citată.