Eveniment

Ediţia a 45-a a Festivalului “Ghiocelul de Aur” se va desfăşura la jumătatea lunii mai

Monica DUMITRESCU

Ediţia a 45-a a Festivalului naţional de muzică uşoară românească “Primăvara în Teleorman” în cadrul căruia se va acorda trofeul “Ghiocelul de Aur”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Teleorman cu sprijinul Consiliului Judeţean Teleorman şi Primăriei Alexandria, se va desfăşura anul acesta în intervalul 14-16 mai 2014. Festivalul concurs care are ca scop promovarea muzicii uşoare româneşti autentice, afirmarea şi lansarea tinerelor voci se numără printre cele mai longevive din ţară şi, exceptând un singur an când nu s-au găsit fonduri pentru organizare, se desfăşoară anual din 1968.

Cu excepţia denumirii, care din “Ghiocelul de aur” a devenit în urmă cu câţiva ani “Primăvara în Teleorman”, nu au apărut în tot acest timp modificări importante în ceea ce priveşte organizarea festivalului. Concursul a rămas deschis tinerilor interpreţi, cu vârsta cuprinsă între 15-30 ani, excepţie făcând doar câştigătorii trofeului “Ghiocelul de aur’’ de la ediţiile precedente care nu mai pot participa. Înscrierile se pot face până în ziua preselecţiei, 14 mai, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman. La înscriere, fiecare candidat va prezenta copie după cartea de identitate, fişa de înscriere completată, dar şi negativele melodiilor ce urmează a le prezenta în concurs, înregistrate pe CD. La preselecţie, concurenţii vor prezenta două piese de muzică uşoară românească, dar trebuie să mai aibă pregătite şi altele, pentru o mai bună evaluare a lor de către comisia de preselecţie. Sunt admise şi compoziţii proprii. În urma preselecţiei, juriul va hotărî numărul participanţilor la concurs. Ordinea intrării în concurs se va decide prin tragere la sorţi. Concursul se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor Alexandria, în ziua de 15 mai 2014, începînd cu orele 19.00, sub forma unui spectacol cu public. Gala laureaţilor şi festivitatea de decernare a premiilor concursului vor avea loc în data de 16 mai 2014 pe scena amplasată pe platoul din faţa Casei de Cultură. Atât în seara concursului, cât şi a galei vor avea loc recitaluri ale unor solişti şi trupe de renume.

Acompaniamentul concurenţilor va fi realizat prin negative înregistrate pe CD (audio normal), asigurate prin grija concurenţilor. Se consideră criterii de apreciere: calităţile vocal-interpretative, prezenţa scenică, valoarea şi dificultatea pieselor muzicale prezentate, originalitatea interpretării şi calitatea negativelor.

Juriul va fi format din personalităţi marcante ale muzicii uşoare româneşti, redactori radio şi tv, personalităţi culturale şi ale administraţiei locale. Deciziile juriului sunt inatacabile. Concurentul va primi media notelor membrilor juriului. Dacă va fi cazul, membrul juriului care recunoaşte în lista de concurs participanţi de a căror formare artistică se ocupă, se va abţine de la notare. Juriul concursului are latitudinea de a nu acorda unele premii sau de a le redistribui.

Laureaţii concursului vor primi premii, în sumă brută, după cum urmează: Trofeul “Ghiocelul de aur”’ – 2.500 lei; Premiul I – 1.500 lei; Premiul II – 1.200 lei; Premii III – 1.000 lei; Premiul de popularitate – 500 lei; Premiul “Şerban Georgescu” – 500 lei. Va fi acordat şi Premiul Radio România Actualităţi a cărui valoare nu a fost încă făcută publică. Lureaţii vor mai primi diplome şi plachete. Concurenţii care nu vor fi premiaţi, vor primi diplome de participare. Cuantumul sau numărul premiilor acordate de către organizatori poate fi mărit prin contribuţia unor sponsori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.