Economie

Eco Sud trage semnalul de alarmă la depozitul de la Mavrodin. Spaţiul de depozitare este ocupat în proporţie de 90%

Mavrodin deseuriSpaţiul de depozitare al deşeurilor din judeţ este pe terminate, în contextul în care, anunţă administratorul depozitului ecologic de la Mavrodin, celula nr.1 este ocupată în proporţie de 90%, în prezent, urmând ca gradul maxim de ocupare să ajungă la 100% în ianuarie 2017. Eco Sud atrage în acest sens atenţia asupra situaţiei în care se află depozitul ecologic de la Mavrodin şi anunţă că epuizarea spaţiului de depozitare impune necesitatea construirii unei a doua celule, investiţie care se ridică la 2 milioane de euro.

„ECO SUD S.A., în cadrul activităţii având ca obiect: proiectarea, execuţia şi exploatarea Depozitului Ecologic Mavrodin, judeţul Teleorman (realizat în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi Consiliul Judeţean), la care sunt transportate zilnic deşeuri menajere şi industriale asimilabile, provenind de pe raza întregului judeţ Teleorman, comunică următoarele aspecte de maximă necesitate: Depozitul Mavrodin se află spre finalul duratei de viaţă a celulei nr. 1 a depozitului, atingând 90% din volum în luna august a anului 2016 şi urmând să atingă 100% din volum până în luna februarie a anului 2017. Celula nr. 1, aflată în funcţiune din anul 2009, spaţiu unde se depozitează actualmente deşeurile de pe raza judeţului Teleorman, este doar o componentă a sistemului integrat de management al deşeurilor, propus şi implementat de către Eco Sud S.A., în care actori principali sunt pe de o parte: Polaris M Holding SRL, operatorul de salubrizare şi colectare a deşeurilor, Eco Sud S.A. care asigură depozitarea şi eliminarea deşeurilor primite, iar pe de altă parte autorităţile locale: Consiliul Judeţean şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.

Urgenţa situaţiei actuale este reprezentată de epuizarea spaţiului de depozitare a celulei nr. 1 şi de necesitatea construirii unei celule noi, în care să fie depozitat deşeul primit. În acest sens, Eco Sud S.A. a întreprins deja demersul către Consiliul Judeţean Teleorman şi către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Teleorman, în vederea identificării modalităţilor de finanţare a construirii celulei nr. 2, în valoare totală de 2 milioane euro. În vederea obţinerii autorizaţiei de construire a celulei nr. 2, a fost depusă cererea de obţinere a Certificatului de Urbanism “Extindere Depozit Central Mavrodin celula nr. 2” (cerere înregistrată sub nr.3627/16.03.2016, însoţită de extrasul de Carte Funciară nr. 20165 şi Planul Cadastral vizat de OCPI Teleorman cu nr. 16121/9.03.2016)”, se arată în comunicatul de presă al Eco Sud.

Pentru celula nr. 2 a depozitului nu s-au identificat modalităţile de finanţare.

 

Între timp, s-a trecut la utilizarea raţională a spaţiului rămas

 

În ceea ce priveşte soluţia pentru remedierea situaţiei, adminstratorul Eco Sud anunţă că nu s-a ajuns, deocamdată, la un consens pentru modalităţile de finanţare a celulei nr.2 a depozitului, astfel că se impun măsuri de utilizare raţională a spaţiului rămas.

„Până la această oră, nu au fost concluzionate şi agreate cu autoritatea Consiliului Judeţean, modalităţile de finanţare pentru celula nr. 2 de depozitare a deşeurilor. Aşadar, văzând că nu există o perspectivă concretă pentru materializarea construirii unui nou spaţiu de depozitare a deşeurilor, se impune luarea de măsuri pentru utilizarea raţională a spaţiului rămas. Pentru a găsi o soluţie practică, Eco Sud se află în acest moment, în stadiul de identificare a unor soluţii de mărire a volumelor din celula nr. 1, prin procese accelerate de compactare şi prin demararea de construcţii localizate de reducere a drumului de acces pentru autogunoiere, cu scopul lărgirii spaţiului de depozitare. Practic, este vorba de renunţarea la dalele mărginaşe drumului de acces. Intervenţiile salvatoare ale Eco Sud S.A., prin încercarea de a crea noi spaţii în cadrul celulei nr. 1, pot conduce la limitarea accesului autogunoierelor în incinta depozitului. Oricum, aceste lucrări reprezintă doar măsuri temporare privind depozitarea deşeurilor, neputând rezolva situaţia de fond”, se arată în acelaşi comunicat.

Conducerea Eco Sud informează că deschiderea la comunicare a autorităţilor şi reacţia pozitivă faţă de demersurile de extindere a depozitului Mavrodin, ar trebui să asigure dezvoltarea durabilă a unui proiect agreat de comun acord, responsabilitatea faţă de protejarea sănătăţii cetăţenilor, precum şi promisiunea conservării şi protejării mediului înconjurător.

Depozitul central de la Mavrodin, deschis în anul 2013, este amplasat pe teritoriul administrativ al comunei Mavrodin, la aproximativ 20 km de municipiul Alexandria, deservind întreaga zonă a judeţului Teleroman. (Violeta Mocanu)

 

One Comment

  1. Ion Postelnicu

    Semnal de alarma
    Titlul poate ramane,numai ca cei care trebuiau sa il traga ar fi trebuit sa fie CJ Teleorman si Asociatia de dezvoltare.De ce?Simplu: pentru ca Celula 1 este aproape plina si pentru ca operatorul depozitului, adica Eco Sud trebuia sa demareze toate procedurile si sa realizeze capacitatea de depozitare necesara etapei urmatoare(celula II).In conformitate cu Memorandumul de finantare al proiectului privind managementul deseurilor in judetul Teleorman,Operatorul depozitului avea obligatia ca din tariful perceput pentru depozitare sa creeze resursa financiara pentru realizarea extinderii capacitatii de depozitare.Iata deci unde este sursa de finantare!
    PS. Daca lucrurile nu stau asa cineva trebuie sa raspunda!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.