Eveniment

Echipamentele ce vor fi utilizate pentru managementul deşeurilor au fost prezentate autorităţilor publice locale din Teleorman

IMG_0525Carmen Dumitrescu

Aşa cum se ştie deja, firma S.C. Polaris se va ocupa, începând din acest an, de managementul deşeurilor în judeţul Teleorman, în cadrul unui parteneriat public-privat destinat să facă din acest judeţ unul dintre cele mai curate din ţară. Astfel, în cursul zilei de 25 iulie, în sala mare a Palatului Administrativ, dar şi pe platoul de la Finanţe, cei de la S.C. Polaris Holding şi S.C. EcoSud au prezentat  în faţa primarilor din judeţ şi a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Teleorman proiectele lor pe termen lung pentru acest judeţ, dar şi echipamentele pe care le vor utiliza în procesul de colectare şi depozitare a deşeurilor din zonă. Lansarea oficială a concesiunilor de servicii  pentru colectarea şi transportul deşeurilor şi pentru administrarea depozitului central de la Mavrodin a avut loc în sala mare a Palatului Administrativ, în prezenţa a zeci de primari de comune din judeţ, dar şi a reprezentanţilor acestora din zonele urbane ale judeţului, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Ilie Bălan şi directorii firmelor Polaris Holding şi EcoSud.

În cadrul momentului de prezentare a operatorilor, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea şi-a exprimat speranţa că managementul deşeurilor în judeţ se va face în cele mai bune condiţii, având în vedere experienţa şi seriozitatea celor două companii  active, de acum înainte, în Teleorman. Mai mult, acesta a vorbit despre importanţa finalizării şi punerii în funcţiune a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor, finanţat prin programul de pre-aderare ISPA, care a avut ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de mediu pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului în Teleorman, protejarea mediului şi a sănătăţii umane în judeţ în privinţa contaminării apei şi a solului provocate de actualul management inadecvat al deşeurilor solide, îmbunătăţirea peisajului din judeţ, ceea ce va duce la un confort mai mare al populaţiei şi va contribui la crearea unei zone mai atractive din punct de vedere turistic şi reducerea utilizării resurselor prin sortarea şi reciclarea deşeurilor municipale.

Şeful noului Depozit de la Mavrodin este Constantin Tănase, care a menţionat că, având în vedere felul în care arată depozitul în prezent şi funcţionalitatea acestuia, teleormănenii trebuie să fie extrem de optimişti cu privire la calitatea managementului deşeurilor din judeţ. Trebuie menţionat faptul că noul depozit are o suprafaţă de 28 de hectare, 20 dintre acestea fiind destinate depozitării efective a deşeurilor menajere solide. De asemenea, au fost construite în total 940 de puncte de pre-colectare în mediul rural şi urban. În vederea sprijinirii proiectului s-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Managementul Deşeurilor Teleorman” care are un număr de 77 de a administraţii publice locale în componenţă până în prezent. Asociaţia a împuternicit Consiliul Judeţean Teleorman ca în numele acesteia să se desfăşoare toate activităţile în vederea desemnării celor doi operatori.

Potrivit directorului general al EcoSud, Stelian Zaharia, “judeţul Teleorman ocupă un loc important în peisajul economic, cu un potenţial care începe a fi valorificat prin investiţii şi proiecte de anvergură. Este important să menţionez că semnarea acestui contract reprezintă rezultatul eforturilor noastre de extindere economică şi geografică din ultimii ani, dar totodată şi o obligaţie de a valorifica această oportunitate. Ne-am propus să demonstrăm că suntem dedicaţi 100% performanţei în manegemetul deşeurilor şi, prin extensie, suntem dedicaţi obţinerii performanţei pentru judeţul Teleorman şi pentru locuitorii săi”.

Prezentarea s-a finalizat prin vizionarea echipamentelor SC Polaris Holding SRL pe platoul de lângă Finanţele Publice, după care participanţii s-au deplasat la Mavrodin, pentru a viziona Depozitul Central.

Una dintre principalele probleme aduse în dezbatere în cadrul întâlnirii cu autorităţile publice locale a fost ridicată de primarul comunei Talpa, Benone Rababoc, care a propus celor de la S.C. Polaris realizarea unei întâlniri cu primarii din judeţ pentru a stabili rutele, dar şi metodele prin care populaţia din comunele lor va putea fi informată cu privire la sistem, astfel încât nimeni să nu fie luat prin suprindere. Directorul S.C. Polaris Holding, Ionuţ Luis Popa a declarat că este dispus să aibă astfel de întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor publice locale, compania aspirând să demontreze şi în Teleorman seriozitate şi implicare deplină în problemele comunităţii. Un alt element important precizat a fost şi acela referitor la noile tarife practicate de compania Polaris. Se pare că acestea vor putea fi majorate exclusiv cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Managementul Deşeurilor Teleorman” şi numai dacă motivaţiile unei asemenea decizii sunt serioase. Până atunci, se pare că tarifele practicate de Polaris în Alexandria se ridică la 6,7 lei pe lună la apartament şi 6,7 lei pe persoană în zona de case, în acest ultim caz observându-se chiar o scădere a tarifului, fixat până acum la 9 lei pe persoană. Potrivit directorului Polaris Holding, până acum “şefii de zonă au luat localităţile la pas, au văzut exact care sunt problemele pe care le vor întâmpina, şi-au stabilit rutele iar acolo unde populaţiei îi este mai greu să ajungă s-au montat eurocontainere. Ne respectăm clienţii şi vrem să demonstrăm asta şi în Teleorman, unde ne vom adapta foarte bine la condiţiile de aici… ”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.