Politic

Echilibrarea bugetelor locale rezolvă problema subfinanţării primăriilor din Teleorman

Hotărârea de guvern adoptată de Cabinetul Ponta, care prevede că nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, un oraş nu va avea sub 6 milioane de lei, în timp ce bugetul unui municipiu nu va fi mai mic de 20 de milioane de lei, este privit cu ochi buni de edilii teleormăneni. Aceştia, indiferent de culoarea politică, consideră orice sumă de bani binevenită pentru primăriile pe care le conduc.

Actul normativ produce rumoare mai degrabă în rândul social-democraţilor, preşedinţii de Consilii Judeţene pierzând în mod cert din puterea exercitată asupra primarilor. Edilii Opoziţiei îşi freacă în schimb mâinile la auzul veştii că vor avea un buget minim de 1.5 milioane de lei. Pentru ei, concretizarea unui astfel de act normativ este mană cerească, în condiţiile în care, în judeţul Teleorman, sunt unităţi administrativ-teritoriale cărora încasările abia le permit funcţionarea.

Dănuţ Cuclea, primarul municipiului Turnu Măgurele, consideră măsura adoptată de Guvern una inspirată, suma minimă garantată fiecărei unităţi administrativ-teritoriale fiind un motiv întemeiat ca edilii să se concentreze pe proiecte de dezvoltare. Mai mult, social-democratul vede avantaje şi în simplificarea schemei de acordare a sumelor de bani de către Consiliul Judeţean.

„La Finanţe, coeficientul depindea de gradul de încasare şi se alocau astfel banii primăriilor. Sunt localităţi unde gradul de colectare este foarte mic, oamenii nu au bani, iar primăriile primeau bani puţini. Acum e mai simplu”, a declarat social-democratul Dănuţ Cuclea.

Costel Barbu, primarul comunei Suhaia, este sceptic în ce priveşte aplicabilitatea măsurilor luate de Putere, comportament tipic unui edil al Opoziţiei, de altfel. Acesta consideră însă măsura ca fiind una bună, cât timp se concretizează şi vine în sprijinul unităţii administrativ-teritoriale pe care o conduce. „Dacă Guvernul aşa a stabilit, nu comentăm, suma minimă garantată este una acceptabilă, să zicem, pentru o localitate ca Suhaia. Noi să vedem banii în cont şi după aia vedem ce proiecte dezvoltăm cu ei, pentru că proiecte sunt multe şi, cât timp eşti în opozitie, nu prea ai cum să le dezvolţi”, a declarat primarul liberal.

Valentin Trăistaru, edilul liberal al comunei Buzescu, consideră că actul normativ este util, în condiţiile în care fiecare localitate primeşte o sumă garantată, fără să se mai ţină cont de indicele de încasare, de cele mai multe ori problematic pentru localităţile sărace. Potrivit, edilului liberal, măsura e bună cât timp ajută comunitatea şi vine în sprijinul proiectelor pe care le are în vedere.

„Eu ieri am aflat că banii vin direct de la Guvern. Ce pot să spun e că suma minimă garantată este mai mare decât bugetul de până acum, sunt nişte bani cu care se pot face lucruri. Eu sper să duc la îndeplinire proiectul de alimentare cu apă, la care muncesc de foarte mult timp. Până acum, bugetul alocat abia ajungea pentru funcţionare, nu se punea problema de dezvoltare, localitatea Buzescu necesită astfel de proiecte”, a declarat Valentin Trăistaru. (Violeta Mocanu)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.