Eveniment

E. Coli depistată în două categorii de produse alimentare din Teleorman

În perioada 17.10.2016 – 28.10.2016, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă au fost prelevate şi analizate un număr de 114 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovina, carne tocată vită, mici porc-vită, pulpă vită, cârnaţi proaspeţi, burger vită, pastramă carne tineret bovin, pulpă de oaie, cârnăciori vită-oaie) și lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caşcaval clasic, telemea de vacă, caşcaval de capră, caşcaval afumat Apuseni, brânză de capră, caş de vacă).

Probele au fost recoltate în vederea determinării prevalenţei E. coli verotoxigenă, de către următoarele  Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene: Timiş, Buzău, Constanţa, Caraş Severin, Suceava, Tulcea, Bucureşti, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Covasna, Mehedinţi, Bacău, Vaslui, Cluj, Olt, Vâlcea, Botoşani, Alba, Galaţi, Vrancea, Dâmboviţa, Hunedoara, Călăraşi, Bihor.

În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 7 probe prelevate din mai multe județe, printre care și în două cazuri de produse alimentare din Teleorman.

Este vorba de o probă recoltată din produsul pastă de mici refrigeraţi, dintr-o carmangerie din Teleorman, și o probă recoltată din produsul caşcaval Dalia, dintr-un magazin alimentar.

Potrivit directorului DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, caşcavalul era ambalat şi produs de o firmă din alt județ, firma respectivă fiind atenționată asupra acestui fapt, ca de altfel și autoritățile din județul respectiv în vederea luării măsurilor necesare, iar la carmangeria din Teleorman unde a fost depistată bacteria în carnea de mici s-au dispus măsuri de igienizare. De menționat că, atât cașcaval din lotul incriminat, cât și carnea de mici din lotul respectiv nu mai erau în stoc în vederea retragerii de la comercializare.

Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016-28.10.2016 au fost efectuate 1.193 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 62 de probe. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.