Numărul persoanelor care vor beneficia de bilete de tratament a fost suplimentat de la aproape 60.000 la peste 80.000, prin reducerea sejurului de la 18 la 16 zile, a anunţat, joi, într-o vizită de lucru la Staţiunea Balneoclimaterică Buziaş, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Ministerul Muncii precizează că investiţia, de 3.822.696 lei, a fost făcută prin Casa Naţională de Pensii Publice, şi va fi finalizată la sfârşitul lunii iulie.
Rovana Plumb a anunţat, cu acest prilej, suplimentarea biletelor de tratament cu 22.000, precizând că măsura a fost posibilă după ce s-a redus sejurul pentru o persoană de la 18 la 16 zile, cu acordul Confederaţiei Pensionarilor din România.
Reducerea duratei sejurului nu implică şi diminuarea preţului. Pensionarii şi asiguraţii teleormăneni preferă să plece în staţiuni, în special, pe perioada verii, deşi au posibilitatea să facă şedinţele de tratament în aproape orice perioadă a anului, în funcţie de afecţiunile de care suferă. Prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Teleorman se distribuie bilete de tratament în staţiunile Olăneşti, Căciulata, Herculane, Călimăneşti, Felix, Geoagiu şi altele, dar şi în staţiuni de pe litoralul românesc, precum Saturn, Mangalia Eforie Nord.
Chiar dacă s-a redus durata unui bilet de tratament de la 18 la 16 zile, costul unui sejur de acest gen nu s-a modificat, pensionarii trebuind să plătească tot jumătate din pensia brută pentru un bilet de tratament. De asemenea, persoanele care lucrează, dar doresc bilete în calitate de asiguraţi, trebuie să achite valoarea integrală a biletului (circa 1.500 de lei), dacă au un venit peste salariul mediu brut pe ţară (adică peste 2.228 de lei). În cazul în care salariaţii (asiguraţii) au venituri sub salariul mediu brut pe economie vor achita jumătate din valoarea biletului, dacă vor să meargă în staţiuni prin intermediul CJP. Condiţiile de acordare a biletelor de tratament au rămas aceleaşi. Au prioritate cei care nu au fost în staţiune în ultimii doi ani. De asemenea, primesc un punctaj mai mare pensionarii care au pensia mai mică. (C.P.)