Economie

După o scurtă pauză, pesta porcină își face din nou simțită prezența și în județul Teleorman

De mai bine de o săptămână a apărut iar pesta porcină, chiar mai ofensivă față de perioada ianuarie – aprilie, când medicii veterinari nu mai puteau face față exploziei de focare de porci infectați. În aproape toate țările europene s-au semnalat, în acestă perioadă, focare noi, numărul acestora fiind în creștere de la o zi la alta, existând posibilitatea de a se ajunge la un număr atât de mare încât să fie greu de controlat.

În ceea ce privește județul Teleorman, deocamdată s-a semnalat un singur focar în comuna Balaci, din nordul județului, dar care a fost de curând stins și trecut în carantină, fiind monitorizat permanent prin supravegherea clinică a porcilor din toată zona. În același timp, se face și consilierea proprietarilor de porci din zonă, în special a acelora care dețin un număr mai mare de porci și scroafe. De asemenea, se supraveghează creșterea porcillor în libertate, la cantoane și stâne de oi.

S-au luat, totodată, și alte măsuri preventive, cum ar fi supravegherea trecerii porcilor dintr-o localitate în alta și controale în târgurile din județ. Directorul DSVSA Teleorman, medicul veterinar Iulian Ianculescu, spune că în fiecare zi se fac controale specifice în toate localitățile și fermele din județ, dar și în zonele unde ar putea să existe porci mistreți, cei mai periculoși în răspândirea pestei porcine. Astfel, spune directorul Ianculescu, “este posibil să stăpânim și să reducem substanțial, chiar până la a elimina cazurile de pestă porcină în județ”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.