Social

După mai bine de 20 de ani de eforturi, Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică a devenit funcţional

Carmen Dumitrescu

Necesitatea unui laborator de diagnostic şi investigare în sănătate publică e destul de veche la nivelul judeţului Teleorman. Cu toate acestea, potrivit directorului executiv al DSP Teleorman, Mioara Comana, până acum doar s-a discutat despre necesitatea unui astfel de laborator, dar nu s-au făcut demersuri concrete, motiv pentru care a simţit nevoia să se implice în vederea remedierii problemei în această perioadă. Şi eforturile făcute au dat rezultatele aşteptate, pentru că, de curând, pe strada Mihăiţă Filipescu, a intrat în funcţiune Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică, iar administraţiile publice locale şi unităţile de producţie pot încheia contracte pentru realizarea de analize, cu rol de prevenţie sau pentru remedierea unor situaţii, precum cea a purităţii apei potabile la nivelul comunelor sau a condiţiilor de igienă din cadrul unităţilor de prelucrare a cărnii animalelor. Potrivit Mioarei Comana, investiţia în laborator a avut o valoare aproximativă de 9 miliarde de lei vechi.

În ceea ce priveşte analizele care se pot realiza acolo, discutăm despre: determinări imunologice/ELISA: ( Ag /Ab HIV, Ag HBs, Ab HCV, Ig M HBc; Ig M HAV), determinări serologice/aglutinare : (RPR, TPHA ), determinarea germenilor patogeni din secreţii nazo-faringiene ( Streptococ β hemolytic de grup A,B,G si Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv ), determinarea germenilor patogeni din materii fecale: (Salmonella, Shigella, Escherichia coli enteropatogen,  Stafilococ coagulazo-pozitiv), antibiograma/metoda difuzimetrică, metoda orizontală pentru detectarea şi enumerarea Enterobacteriaceelor bacteriilor din genul Salmonella, metoda orizontală pentru enumerarea drojdiilor şi mucegaiurilor. mai mult, laboratorul dispune şi de posibilităţi tehnice pentru numararea coloniilor din produse cu activitatea apei mai mare de 0,95;  de tehnica de numărare a coloniilor din produse cu activitatea apei mai mică de 0,95, identificarea şi numărarea Enterococilor intestinali. Mai sunt utilizate şi: metoda prin fitrare pe membrană, detecţia şi enumerarea Escherichia coli şi a bacteriilor coliforme, determinarea Clostridium perfringens  (inclusiv sporii) în apa potabilă.

În ceea ce priveşte analiza apei potabile, laboratorul are capacitatea de a determina PH-ul şi conductivitatea apei. Mai mult, specialiştii laboratorului pot determina nitriţii din apa potabilă, dar şi clorura de sodiu din pâine şi produsele de patiserie, precum şi aciditatea din făină şi pâine.

Punerea în funcţiune şi acreditarea RENAR a laboratorului de analize din Alexandria este realmente o veste bună pentru populaţie, pentru că efectuarea de astfel de analize era destul de dificilă până acum iar autorităţile publice, precum şi unităţile de producţie alimentară au acum posibilitatea de a încheia contracte cu acest laborator, contribuind astfel la creşterea nivelului de siguranţă a populaţiei, indiferent că este vorba despre apa pe care oamenii o consumă sau produsele alimentare pe care le achiziţionează din judeţ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.