Victor Ponta a declarat, duminică seară, după ora 23.00, că poporul are întotdeauna dreptate, precizând că l-a sunat pe Klaus Iohannis, pe care l-a felicitat pentru victorie.
După închiderea urnelor, cele două tabere mai sperau încă
La câteva minute după anunţul rezultatelor unor exit-poll-uri, preşedintele Organizaţiei municipale a Partidului Democrat Liberal Alexandria, Florin Titirişcă, socotind scorul de 50,72% în favoarea lui Victor Ponta, şi 49,28% în favoarea lui Klaus Iohannis, a declarat: „O prezenţă formidabilă şi le mulţumim tuturor românilor care au ieşit la acest vot. Ei sunt câştigătorii acestor alegeri, şi cred că este mai important ce s-a întâmplat în diaspora. Le mulţumim tuturor celor care au votat. Rezultatul este foarte apropiat, 50-50, şi sper, după cum apare trendul, că domnul Klaus Iohannis a câştigat alegerile. Noi sperăm, şi sper că domnul Iohannis a câştigat”.
De altfel, la un scor atât de strâns, ambelor tabere nu le rămâne, până la numărarea ultimului vot, decât să spere. Însă, duminică seară, nu se ştia cine este câştigătorul alegerilor prezidenţiale. (I.D.)
Timotei Stuparu – secretar general PSD Teleorman
“Am văzut rezultatul alegerilor pe exit poll-uri, sunt puţin diferite, toate exit poll-urile dau un scor strâns, asta privind votul în ţară. Exit poll-urile nu pot să perceapă şi votul din străinătate, din diaspora. Văzând lucrurile acestea, luăm rezultatele ca atare şi le privim cu multă precauţie, dar şi cu încredere.
Nu avem ce contesta, nu avem a scuza nimic, pentru că orice scuză până la urmă nu poate afecta sau determina un rezultat al votului final.
Credem că a fost un vot emoţional şi nu un vot raţional. Până la urmă, societatea românească, aşa cum a fost ea împărţită în cei 10 ani de dictatură băsistă, o societate care s-a împărţit până la urmă, s-a văzut şi în procesul electoral, într-un curent antibăsist şi unul aşa-zis anticomunist. Nu s-a ales un preşedinte pentru cinci ani, s-a ales un preşedinte pentru moment, pentru că asta a fost disputa pentru moment, o dispută înte cele două curente. Cred că nu s-a ţinut cont de profesionalism, ci mai ales de rivalităţile momentane. Majoritatea cred că dacă au acceptat asta fără gândul la 5 ani de acum încolo, practic au acceptat până la urmă măsurile băsiste. Le-au acceptat, este voinţa poporului, nu putem să negăm această voinţă, indiferent cum a fost ea. Aşteptăm rezultatele finale. Cred că votul din diaspora, ca şi în 2009, va pune până la urmă câştigătorul”. (M.D.)
Preşedintele PDL Teleorman, Teodor Niţulescu, a spus, referitor la rezultat, că „nu se mai poate întâmpla absolut nimic”, întrucât voturile din diaspora, care „clar îl vor avantaja pe Klaus Iohannis”, nu au fost luate în calcul. De asemenea, copreşedintele ACL a spus că „rezultatul obţinut de Klaus Iohannis este unul muncit, după o campanie grea” şi că votul dat de români candidatului ACL reprezintă „bucuria învingătorului, dar şi respectul faţă de cei învinşi”. În ce priveşte judeţul Teleorman, democrat-liberalul a spus că este evident că nu vor câştiga alegerile, dar că speră să scoată un rezultat bun.
Preşedintele PNL Teleorman, Marin Almăjanu, a fost mai rezervat, preferând să aştepte rezultatele oficiale. Despre rezultatul obţinut, acesta a declarat: „Dacă va câştiga, şi sunt optimist că va caştiga, atunci Klaus Iohannis are o mare responsabilitate”. Copreşedintele ACL a spus, de asemenea, că „România trebuie să devina o ţară normală”, şi că este convins că „Klaus Iohannis va reforma clasa politică, aşa cum a promis”. Referitor la judeţul Teleorman, deputatul PNL a spus că vrea „o justiţie independentă, cu o poliţie independentă, cu instituţii, servicii, deconcentrate care să-şi facă meseria lor de funcţionari publici şi nu de slugi”. (V. M.)
Nu votul din diaspora a fost decisiv. A fost decisiva NESIMTIREA psd-ista.