Eveniment

După ce a condus 29 de ani Casa de cultură Alexandria, Constantin Mocanu demisionează înainte de pensie

Ioan DUMITRESCU

E adevărat! Cel mai longeviv director al unui aşezământ, precum ar fi cel al Casei de Cultură din Alexandria, Constantin Mocanu, a demisionat înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Domnul Mocanu şi-a putut da demisia din înalta funcţie de director de la Casa de Cultură din Alexandria, aşezământ al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR), după ce a aflat că sindicatele nu mai patronează clădirile respective, unde arareori s-au produs acte de cultură. Director de peste 29 de ani, domnul Mocanu a catadicsit să lase disponibilul post vacant aghiotantului său, Costică Rusin, trup şi suflet al Casei de Cultură, al ansamblului folcloric, unde practică „joc finuţ de gleznă”, iar domnul Rusin este în momentul actual director interimar al aşa-zisei case de cultură.

Fără să aibă vreo pregătire de specialitate, fără să fie însă contestat de cineva, actualul director al Casei de Cultură din Alexandria, domnul Rusin este totuşi un fost apropiat al domnului Mocanu, iar faptul că în momentul de faţă domnia sa nu mai este „supusul” corifeilor sindicali de la ANCCSR, respectiv Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, este meritoriu, chiar dacă meritul respectiv nu şi-l poate revendica; prin Hotărârea de Guvern numărul 1 din 01 septembrie 2013, cele câteva case de cultură, în fapt doar nişte clădiri, au fost trecute în patrimoniul administraţiilor publice locale, respectiv primăriilor pe raza cărora nu s-au dărâmat încă.

Faptul că domnul Costică Rusin s-a aventurat în manageriatul Casei de Cultură din Alexandria este proba unui curaj nemotivat, dar şi a prelungirii tentaculelor fostului director, Constantin Mocanu.

Luni, 04.11.2013, la sediul Casei de Cultură din Alexandria s-a derulat ultimul act al şedinţelor Consiliului de Administraţie al clădirii, unde de data aceasta au fost prezenţi doar Ion Pană, CNSLR Frăţia, Dumitru Turturică, CSDR, Costică Rusin, directorul interimar al Casei, şi au absentat Andrei Tănase, BNS şi Ion Ilie, Cartel Alfa, dar şi Călin Cârmaciu, reprezentantul culturii teleormănene din respectivul Consiliu de Administraţie.

Se pare că preluarea caselor de cultură de către administraţiile publice locale l-au sensibilizat pe directorul Constantin Mocanu şi l-au determinat pe acesta să îşi dea demisia, chiar dacă nu este de onoare, iar preluarea conducerii aşezământului, şi chiar a instituţiei respective de către domnul Rusin este posibil să aducă un suflu nou, o revigorare culturală, un val de proiecte culturale, şi mai ales un aflux de alexăndreni către Casa de Cultură din Alexandria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.