Politic

După alegeri…

DSC04643Dan Scutelnicu

Odată cu câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, pe lângă un nou preşedinte, România a mai câştigat ceva – o opoziţie puternică, astăzi formată din noul PNL. Astăzi. Pentru că mâine în opoziţie ar putea fi social-democraţii. Dar, oricare dintre ei ar fi, opoziţia este puternică, iar puterea are de ce se teme. Or, într-o democraţie sănătoasă este, poate, cel mai important aspect.

Tot la acest scrutin electoral s-a mai întâmplat un fapt extraordinar. În “teren” nu au mai jucat doar partidele politice şi ale lor armate, ci şi acea categorie de români, aflaţi în adormire, care niciodată nu vota, dar pe care şi-o revendica toţi politicienii. În mare parte tineri. Iată că acum s-au implicat şi au decis soarta României.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Teleorman, deşi judeţul nostru este uşor atipic, cunoscut fiind apetitul conjudeţenilor noştri pentru PSD. În turul doi, faţă de primul tur, s-au prezentat la urne 217.678 teleormăneni, cu 27.720 mai mulţi decât în 2 noiembrie. Conform procentelor obţinute de cei doi candidaţi, cei mai mulţi dintre cei care nu votaseră în primul tur l-au ales pe Klaus Iohannis, dovadă cele 36 de procente obţinute de acesta în turul doi, faţă de doar 23% în primul tur. Cât din acest câştig se datorează responsabililor cu campania ACL şi cât votului, ştim toţi. Important este cine îşi asumă.

Dincolo de cifre, victoria dreptei la prezidenţiale mai aduce o noutate pe scena politică teleormăneană, şi anume speranţa lupilor tineri din PNL de a se instala la conducere. Atât a partidului, cât şi a administraţiei. De pildă, Florin Titirişcă, unul dintre copreşedinţii PNL Alexandria, şi-a consolidat poziţia şi, probabil, va înteţi lupta pentru fotoliul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ. Nu are pe nimeni în ceafă în rândul propriului partid – George Drăghici, celălalt copreşedinte, nu are astfel de aspiraţii – şi se concentrează strict pe acest obiectiv.

Ceva mai complicat stă treaba cu Eugen Pîrvulescu, şeful de campanie al ACL Teleorman şi doar prim-vicepreşedinte al PNL în judeţ, co-preşedinţi fiind Marin Almăjanu şi Teodor Niţulescu. Pe Almăjanu nu-l putem suspecta că-şi doreşte vreo funcţie în administraţia locală. Eventual, vreuna în Guvern. Dar, Niţulescu, de profesie lup, nu se poate resemna cu… nimic. Şi atunci, ar putea viza Consiliul Judeţean, obiectiv pe care, cu certitudine, îl are şi Pîrvulescu. Dar nu trebuie ignorată buna relaţie a lui Pîrvulescu şi cu Almăjanu, şi cu Niţulescu, mulţi considerându-l liantul dintre cei doi, ceea ce, cu siguranţă, îi va aduce un plus. Tot un avantaj îl constituie şi buna relaţionare pe care Pîrvulescu o are cu mai mulţi primari teleormăneni, de toate culorile. Asta dacă nu cumva implicarea sa politică din ultima perioadă pe unii i-ar fi putut supăra. Rămâne de văzut.

Dacă mai potrivit şi cu mai multe şanse de câştig este “tânărul lup” Eugen Pîrvulescu ori cel de profesie lup, Teodor Niţulescu, este bucătăria lor internă, însă, cu siguranţă, deja se dezbate.

În ceea ce-i priveşte pe pesedişti, aici lucrurile sunt clare. Titularii pe post au girul partidului de a lupta pentru păstrarea poziţiilor. Recunoscuţi fiind pentru disciplina de care au dat dovadă de-a lungul timpului, nu ne prea aşteptăm la surprize.

În plus, sunt ocupaţi să-şi lingă rănile şi se consolează cu ideea că “mai rău decât cu Băsescu, nu se poate”.

 

One Comment

  1. Acesti lupi tineri despre care se vorbeste ar trebui sa nu se imbete cu apa rece,deoarece aceasta victorie a „dreptei” nu este a lor ci este a unui fenomen necunuscut si neprevazut de nimeni! Asa ca mai intai sa arate ca pot face ceva si dupa aceea sa ridice pretentii.Cred ca nu mai are rost sa intram in detalii si sa mai pomenim cine este in spatele acestor lupi tineri!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.