Eveniment

Dunărea a depăşit cotele de inundaţie

Ca urmarea a evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în ultimele zile în Teleorman, la nivelul judeţului a fost activat Comandamentul Operaţional din care fac parte reprezentanţi ai instituţiei Prefectului judeţului Teleorman, I.S.U., Poliţiei de Frontieră, Sistemului de Gospodărire a Apelor, personal în măsură să gestioneze situaţiile de urgenţă generate de riscurile specifice.
În baza înştiinţării remise de Sistemul de Gospodărire a Apelor Teleorman, se menţine faza I de apărare, incintele îndiguite, râul Vedea, fluviul Dunărea, Bujoru- Pietroşani, Liţa-Olt-Seaca, Seaca – Zimnicea, amonte şi Seaca – Zimnicea aval.
Incinta îndiguită, fluvial Dunărea, Zimnicea-Năsturelu a intrat în faza II-a de apărare, iar incinta Dig nr. 3 râul Vedea, a intrat în faza I de apărare din cauza remuului pe fluviul Dunărea.
Totodată, potrivit datelor furnizate de ANIF- Filiala Teleorman sunt afectate de luciu de apă şi băltiri datorită creşterii pânzei de apă freatică 29 ha (12 ha islaz – comuna Bragadiru, în vecinătatea râului Vedea şi 17 ha ogor – între km 12 000 şi km 13 800 dig Dunăre din incinta Seaca – Zimnicea Amonte în zona localităţii Lisa).
Măsurile luate de către toate structurile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de riscurile specifice sunt menţimerea stării de atenţie, la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor, monitorizarea evoluţiei nivelurilor şi a debitelor, precum şi lucrările hidrotehnice cu rol de apărare din administrare, acţionarea conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurându-se supravegherea în permanenţă a digurilor de apărare cu echipele de intervenţie ale formaţiilor de lucru, iar la nivelul Comitetului sau Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă măsurie luate sunt de menţinere a stării de atenţie. La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se menţine starea de atenţie. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă precum şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă se menţin în serviciul de permanenţă, care, în cazul unor situaţii deosebite sau de urgenţă, poate fi sesizat la numerele de telefon 0247/311113 şi 0247/311150.
De menţionat că în Teleorman, marţi de dimineaţă, Dunărea a depăşit cotele de inundaţie, potrivit datelor Serviciului de Gospodarire a Apelor Teleorman, la Turnu Magurele măsurătorile arătând 608 cm, cu 58 cm peste cota de inundaţie, iar la Zimnicea cota de inundaţie a fost depăşită cu 40 de centimetri, la ambele staţii de măsurare Dunărea apropiindu-se de cotele de evacuare stabilite, pentru Turnu Măgurele  la 650 cm şi la 750 cm la Zimnicea. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.