Eveniment

Duminică, două incendii cauzate de coșurile de fum deteriorate

Duminică, din cauza coșului de fum defect, a izbucnit un incendiu la nivelul acoperișului unei locuințe din localitatea Preajba. Norocul a făcut ca focul să fie observat la timp de către proprietar, care a solicitat ajutorul pompierilor militari din cadrul Detașamentului Videle. Aceștia, ajunși rapid la fața locului cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, au localizat și lichidat focul în limitele găsite, respectiv o grindă din lemn și astereala acoperișului, în jurul coșului de fum, pe circa 2 mp. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 5000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 25000 de lei.

Tot în cursul zilei de duminică, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au reușit să salveze bunuri materiale de peste 70.000 de lei reprezentând o casă de locuit și anexele gospodărești din apropiere. Acestea puteau fi distruse în totalitate de incendiul izbucnit la nivelul tavanului unei bucătarii, realizat din scândură și rigips, pe o suprafață de circa 30 mp.

Incendiul a fost localizat și lichidat cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, în mai puțin de o oră, în limitele găsite. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 5000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum deteriorat care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere, informează ISU Teleorman.

Totodată, pompierii reamintesc cetățenilor să manifeste o atenție sporită în ceea ce privește exploatarea mijloacelor de încălzire, în special a coșurilor de fum, care trebuie verificate, curățate și reparate periodic. “Verificați coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului; curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; tencuiți și văruiți partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiș etc.); îngroșați zidăria coșului la trecerea prin planșee, lăsând un spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului; păstrați distanța dintre fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.