Economie

DSVSA va începe controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă

porciPentru că în perioada sărbătorilor de iarnă creşte foarte mult consumul, în special de carne de porc, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman se pregătesc pentru controalele al căror scop este acela de a reduce eventualele pericole pentru sănătatea populaţiei. Astfel, ca în fiecare an, în vederea prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, se intensifică acţiunile de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă şi vor fi verificate pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produse de origine animală şi nonanimală, precum şi restaurantele sau cantinele. Inspectorii vor verifica condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează carne, starea de întreţinere şi igiena obiectivului, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru, condiţiile de depozitare, provenienţa cărnii şi cerinţele referitoare la marcarea şi etichetarea cărnii.

De asemenea, specialiştii DSV recomandă efectuarea examenului trichineloscopic, înaintea preparării cărnii. De altfel, în perioada imediat următoare medicii care vor efectua examenul trichineloscopic vor fi instruiţi, programul acestora fiind şi el unul aparte, special conceput pentru ca toată lumea să poată avea acces la testul trichineloscopic.

Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic oamenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar şi în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza.

Din spusele medicilor cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în gospodării, iar mare parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea.

Ca şi anii anteriori, pe raza judeţului Teleorman nu există nici un târg care să fie autorizat de DSVSA unde să se poată vinde carne şi ouă ori unde să fie sacrificate animale. Oamenii îşi pot vinde animale din propriile gospodării, vii, în târguri, doar dacă deţin certificat şi document de mişcare.

Controale atente vor fi şi la comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţe de către producătorii agricoli. Aceasta se face doar în baza documentelor de înregistrare sanitar-veterinară eliberate de către DSVSA. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe, trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.