Activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman a fost una destul de intensă în anul 2014, conform unui raport prezentat luni de directorul DSP, Mioara Comana, principalele obiective propuse în planul de management fiind îndeplinite cu succes.
Potrivit conducerii DSP, anul trecut s-a pus accent pe prevenţie, în general, dar şi pe reducerea mortalităţii prin tuberculoză, pe derularea programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, precum şi pe supravegherea şi controlul bolilor transmisibile prioritare.
Astfel, principalele obiective propuse şi realizate în anul 2014 constau în coordonarea şi controlul implementării, realizării programelor naţionale de sănătate, dar şi a celor locale, în concordanţă cu identificarea priorităţilor de sănătate publică de la nivelul judeţului. În anul care a trecut, DSP Teleorman a avut două programe prioritare, respectiv cel de prevenire şi control al tuberculozei, dat fiind faptul că această boală are o incidenţă mare în Teleorman, şi programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, având în vedere incidenţa masivă a cancerului în ultimii ani.
O altă activitate intensă şi aproape continuă în anul 2014 a fost şi cea privind intervenţia DSP în zonele afectate de inundaţii. Cum Teleormanul s-a confruntat în 2014 cu mai multe valuri de inundaţii, în unele zone din judeţ DSP a fost nevoită să intervină pentru supravegherea acestor zone, unde a declanşat o campanie de supraveghere epidemiologică a populaţiei, pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor. Astfel, în localităţile afectate de inundaţii au fost iniţiate campanii speciale de vaccinare la copiii cu vârste cuprinse între un an şi 14 ani, aceştia fiind imunizaţi contra hepatitei de tip A, iar persoanele cu vârste de peste 24 de ani, împotriva tetanosului.
De altfel, DSP Teleorman, în toată acea perioadă, a supravegheat calitatea apei de băut, pentru un număr total de 5.576 fântâni, fiind luate măsuri de dezinfecţie şi efectuată analiza probelor de apă recoltate, prin laboratorul instituţiei.
În 2015, DSP Teleorman îşi propune depăşirea obiectivelor îndeplinite în 2014, derularea cu succes a tuturor programelor de sănătate din judeţ, scăderea adresabilităţii populaţiei la camerele de gardă şi îndreptarea acestora către ambulatoriul de specialitate. Astfel, spunea Mioara Comana, dacă în 2014 piramida serviciilor medicale arată că serviciile spitaliceşti sunt cele mai solicitate de populaţie, iar serviciile de medicină comunitară sau de familie sunt cele mai puţin solicitate, pentru anii 2014 – 2020 se intenţionează ca această piramidă viciată să fie răsturnată, prin asigurarea graduală a unei acoperiri mai mari a nevoilor de sănătate ale populaţiei prin serviciile de bază, respectiv servicii de asistenţă comunitară, servicii de asistenţă acordate prin cabinetele medicilor de familie şi respectiv în ambulatoriul de specialitate. Acest lucru presupune înlesnirea accesului populaţiei la aceste servicii în aşa fel încât teleormănenii să apeleze mai întâi la aceste servicii şi doar în situaţii de urgenţă să se adreseze spitalelor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, printre priorităţile DSP în perioada următoare se află realizarea a încă două centre de permanenţă în judeţ, în momentul de faţă în Teleorman, 10 astfel de centre fiind funcţionale. (C.P.)