Eveniment

DSP Teleorman derulează Campania ”Luna Națională a informării despre bolile transmisibile”, în contextul pandemiei COVID-19

Direcţia de Sănătate Publică derulează, pe parcursul lunii decembrie, Campania “Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TBC), HIV şi HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19. Încă din anul 2008, Biroul Regional OMS pentru Europa a lansat documentul Natiunilor Unite referitor la Programul “STOP TBC, HIV și Hepatită virală”.

În România, Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România, a raportat pentru anul 2018, în sistemul european TESSy – 12.199 cazuri de tuberculoză, cu 6% mai puţine faţă de anul precedent.

În sistemul de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA sunt implicate nouă centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. La nivel național, în anul 2019 au fost raportate 506 cazuri noi HIV/SIDA.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidenţa raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variaţii minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2019 au intrat în sistemul naţional de supraveghere pentru hepatitele virale B şi C – 234 cazuri, cu 7 mai puţine faţă de anul precedent.

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea este în siguranţă. Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalităţile înrădăcinate în societate, iar această criză a sănătăţii îi loveşte cel mai puternic pe cei mai săraci şi pe cei mai vulnerabili.

Infectarea cu HIV, TBC sau Hepatită virală schimbă o viaţă, nu doar în termeni de sănătate personală, dar şi de risc de sărăcie, marginalizare şi stigmatizare.

Campania dedicată informării şi conştientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății.

Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Solidaritate şi reponsabilitate comună”, vor fi derulate, pe parcursul lunii decembrie, activităţi de informare a populaţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.