Eveniment

DSP Teleorman: avertisment pentru cinci unități școlare din județ în urma verificărilor derulate în ultimele zile

În urma informațiilor apărute în spațiul public, potrivit cărora în mai multe școli din Teleorman elevii au primit mere stricate și cornuri mucegăite, Direcția de Sănătate Publică Teleorman vine cu o serie de precizări. Astfel, susțin reprezentanții instituției, la începutul anului școlar 2019-2020, DSP Teleorman, prin Serviciul Control în Sănătate Publică a efectuat 30 de controale, prin sondaj, la școli din tot județul, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare, cu privire la primirea, păstrarea și distribuirea alimentelor către elevi, prin Programul guvernamental „Cornul și laptele”. În cursul verificărilor nu au fost constatate deficiențe majore și s-au făcut recomandări specifice.

Totodată, se arată într-un comunicat de presă al instituției, DSP Teleorman nu a primit nici o reclamație scrisă sau verbală, din partea unor părinți sau cadre didactice, cu privire la aspectele semnalate în spatiul public.

Cu toate acestea, în zilele de 7 și 8 octombrie, echipe din cadrul Serviciului Control în Sănătate Publică Teleorman s-au deplasat la 35 de unități de învățământ (12 din mediul urban și 22 din mediul rural), fiind aplicată sanctiunea „AVERTISMENT” pentru cinci dintre unitățile de învățământ controlate.

În timpul verificărilor s-a constatat că în ceea ce privește produsul „corn”- se încadrează în normele legislative în vigoare (etichetare, mod de depozitare, mod de distribuire către elevi corespunzător), cu mențiunea că termenul de valabilitate este mai puțin lizibil decât celelalte informații de pe ambalaj. În consecință, s-a solicitat producătorului inscripționarea termenului de valabilitate, în așa fel încât să devină ușor de observat. În același timp, s-a constatat că unele ambalaje nu sunt etanșe, în cazul a cca. 20% din produse verificate foliile erau dezlipite.

În ceea ce privește produsul „măr”, s-a constatat că, la una dintre școli, a fost identificat un lot cu etichetare necorespunzătoare (produsele nu au fost distribuite copiilor și urmează a fi înlocuite de către furnizor).

Toate aceste deficiențe, cu privire la ambalare și etichetare, au fost notificate către DSP Alba, pe teritoriul căreia își desfășoară activitatea producătorul și distribuitorul produsului „ corn”.

De asemenea, Serviciul Control în Sănătate Publică a recomandat personalului didactic și nedidactic, desemnat în fiecare școală de directorul unității, să distribuie personal alimentele, nu prin intermediul unor persoane nepregătite și care nu au noțiuni fundamentale de igienaă.

În urma licitaţiilor organizate de Consiliul Judeţean Teleorman, pentru toate unitățile de învățământ din județ au fost încheiate contractele subsecvente de furnizare produse lactate pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, pentru anul şcolar 2019-2020, cu SC SIMULTAN SRL, cu sediul în Făget, Județul Timiş, și produse de panificaţie cu SC LOGISTIC MEDIA POP ART SRL, cu sediul în Ocna Mureș, Județul Alba, pentru zonele Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede și Videle. Pentru zona Zimnicea, contractul pentru produse de panificație a fost încheiat cu Asocierea SC VEL PITAR SA (cu sediul în Râmnicul Vâlcea, Județul Vâlcea) – SC VELROM SRL (cu sediul în Târgoviște, Județul Dâmbovița).

De asemenea, au fost încheiate contracte de furnizare fructe proaspete (mere) cu SC LIBRO EVENTS SRL, cu sediul în Satul Căldăraru, Comuna Cernica, Județul Ilfov.

Distribuția produselor lactate și de panificație s-a făcut în școlile și grădinițele cu program normal începând cu data de 9 septembrie, informează Instituția Prefectului și, conform datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Teleorman, luna trecută au fost distribuite produse lactate și de panificație, precum și mere unui număr de 27.602 preșcolari și elevi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.