Social

DSP Teleorman a făcut bilanţul programelor din sănătate

Mioara Comana_0004„Începând cu luna ianuarie, îmi propun să fac conferinţe de presă împreună cu coordonatorii de programe din spitale”, a declarat Mioara Comana, directorul executiv DSP Teleorman, ca o noutate adusă modalităţii de informare a opiniei publice referitor la programele naţionale din sănătate desfăşurate şi la nivelul judeţului Teleorman.

În conferinţa de presă ţinută miercuri, 17 decembrie, Mioara Comana a vorbit despre cele trei programe naţionale care se desfăşoară în judeţ, şi anume: Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control HIV şi Programul naţional de control al TBC.

„Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost finanţat cu 4 miliarde anul asta, coordonator este Dr. Chirea, din Spitalul Judeţean. Avem o reţea foarte bine pusă la punct în Teleorman în ce priveşte programul. Nu pot să vă dau rezultatele finale deoarece încă se lucrează la ele, dar ştiu de anul trecut, de când am început, că am găsit 700 de femei în stadiu incipient de cancer. Şi, după cum ştiţi, cancerul uterin, prins în faze precoce, este vindecabil. Am însă o problemă reală în sensul că, din cei 187 de medici de familie, doar 97 au vrut să intre în reţea şi nu-i pot obliga. Este foarte importantă prezenţa lor pentru că totul începe de la medicul de familie”, a declarat Mioara Comana.

De asemenea, directorul executiv DSP Teleorman a mai spus că programul este adresat persoanelor între 18 şi 64 de ani şi că anul viitor se va continua campania începută încă din anul 2013.

„Am făcut o campanie furibundă în 2013, în toate unităţile de textile din judeţ, unde sunt mai multe femei, tot ce înseamnă industrie şi licee. O să încep iar în ianuarie pentru că s-au dirijat foarte mulţi bani în judeţul Teleorman”, a mai spus Mioara Comana.

Referitor la programul naţional de prevenire, supraveghere şi control HIV, directorul executiv DSP a spus: „A mai fost un program cu un impact foarte mare coordonat de dr. Lavinia Boldeanu – Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control HIV, unde avem, pentru tratamentul bolnavilor de HIV, 2.069.000 lei”.

De asemenea, Mioara Comana a făcut referire şi la programul naţional de control al TBC, pentru care judeţul Teleorman a avut alocaţi 3.400.000 lei. Pentru teleormăneni, programul este foarte important întrucât, după spusele directorului executiv DSP, judeţul se află în topul naţional al bolnavilor de TBC. Mioara Comana consideră că locul judeţului în topul naţional este cauzat de comportamentul bolnavilor care, sunt trataţi în spitale ,dar nu continuă tratamentul după externare.

„De fiecare dată am cerut bani, îi tratăm în spitale, dar, în momentul în care pleacă acasă, nu-şi mai continuă tratamentul”, a mai spus Mioara Comana. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.