Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse, iar serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.
În solicitarea MS se arată că direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.
Ca urmare a instalării codului galben şi portocaliu la nivelul judeţului Teleorman şi în conformitate cu solicitările MS, DSP Teleorman a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea efectelor negative ale caniculei. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, împreună cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean Teleorman şi Crucea Roşie, a instalat un cort cu punct de prim-ajutor, în loc umbros, în zona pietonală a oraşului Alexandria.
Aici se distribuie apă, iar asistenţii din cadru Serviciului de Ambulanţă Judeţean Teleorman sunt pregătiţi în orice moment pentru a acorda primul ajutor cetăţenilor afectaţi de către caniculă.
Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a informat autorităţile locale din judeţ să reactiveze punctele de prim ajutor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă în perioda caniculară.
În conformitate cu Planul de măsuri ce se impune în astfel de situaţii, pe raza judeţului Teleorman au fost amplasate un număr de 13 puncte de prim-ajutor, situate în municipiul Alexandria, respectiv în Piaţa Centrală, sediul primăriei, Piaţa Peco, în Turnu Măgurele, în incinta Parcului municipal Turnu Măgurele, Policlinica municipiului –dispensarul şcolar, Piaţa municipală Turnu Măgurele, în Roşiorii de Vede, în incinta sediului Primăriei, Policlinica Spitalului Caritas, în Zimnicea – sediul Primăriei, Liceul Teoretic Zimnicea, Piaţa agroalimentară a oraşului şi în Videle, în incinta sediului Primăriei şi Piaţa agroalimentară Videle.
Până în momentul de faţă, la nivelul judeţului Teleorman nu au fost înregistrate cazuri de lipotimii sau deshidratări şi nici decese ca urmare a temperaturilor ridicate.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
În această perioadă caniculară, medicii recomandă şi consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată, respectiv pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. (C.P.)