În anul 2013 DSP a efectuat un număr de 7.742 controale din care supravegherea calităţii apei potabile, 137 de controale, 132 referindu-se la instalaţii centrale şi 5 instalaţii locale (fântâni publice ) şi 3.218 controale în unităţi alimentare.
Din acest total, 43 au fost la producători primari, 93 au fost producători ambalatori, 66 distribuitori-transportatori, 2.555 de retaileri, 426 unităţi din sectorul serviciilor şi 35 de producători primari care vând direct consumatorului final.
Controalele au avut ca scop verificarea condiţiilor igienico-sanitare de desfăşurare a activităţii în sectorul alimentar, starea de sănătate a lucrătorilor şi însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă.
Alte controale întreprinse de DSP Teleormanul anul trecut au fost în unităţile de turism anul, 23 controale, privind mediul de viaţă al populaţiei, 251 de controale din care 100 au vizat zonele de locuit, 20 unităţi de mică industrie, 77 unităţi comerciale, 27 în unităţi de prestări servicii, 27 în alte tipuri de unităţi, tutun, 2.176 de controale din care 366 în spaţii publice, 866 în unităţi care comercializează tutun, pentru inscripţionarea produselor din tutun au fost făcute 276, alte 159 în unităţi sanitare şi 509 în unităţi de învăţământ.
În privinţa mediului de muncă s-au efectuat 166 controale, în cadrul cărora s-au urmărit condiţiile în care salariaţii din întreprinderi îşi desfăşoară activitatea, efectuarea controlului medical periodic, asigurarea condiţiilor de microclimat, asigurarea condiţiilor pentru servirea mesei, modul de evacuare a deşeurilor menajere, asigurarea apei potabile curente.
Alte 435 de controale au fost efectuate la cosmetice, la unităţile şcolare au fost efectuate 597 de controale cuprinzând unităţi pentru antepreşcolari, preşcolari, şcolari din învăţâmântul primar, gimnazial şi liceal, 241 de controale au fot efectuate în unităţi sanitare cu excepţia spitalelor, respectiv în unităţi de medicină primară, de asistenţă medicală ambulatorie, cabinete dentare, centre de permanenţă, cămine de bătrâni; în unităţile sanitare cu paturi au fost făcute 36 controale din care 10 controale integrale şi 26 controale pe secţii cu profile diverse.
Controalele integrale au avut loc în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spital Municipal “Caritas” Roşiorii de Vede, Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Orăşenesc Videle, Spitalul Orăşenesc Zimnicea. Scopul a fost radiografierea în totalitate a fiecărei unităţi, urmărindu-se, pe de o parte, starea clădirilor, a cabinetelor de consultaţii, saloanelor, sălilor de tratament şi de operaţii, anexelor, asigurării apei potabile curente, reci şi calde, gestionarea colectării şi îndepărtării deşeurilor menajere şi periculoase rezultate din activitatea medicală, iar pe de alta, existenta ASF, a programelor de conformare pe termen mediu şi lung, gradului de îndeplinire a cerinţelor acestora, asigurarea confortului şi tratamentului bolnavilor internaţi, purtarea echipamentului sanitar de protecţie, dezinfecţia, sterilizarea, etc.
De altfel, au fost făcute şi 5 controale în unităţile de transfuzie, 259 la deşeuri cu potenţial contaminant, 119 controale au fost făcute ca urmare a unor sesizări, 110 au reprezentat acţiuni de îndrumare şi consultanţă şi 4, acţiuni comune cu alte autorităţi.
În urma activităţii de îndrumare şi control desfăşurată de DSP – CSPTR, s-au constatat neconformităţi la legislaţia sanitară şi s-au aplicat 106 sancţiuni din care 45 au fost avertismente şi 61 sancţiuni contravenţionale la normele de igienă în vigoare în valoare totală de 100.900 lei.
Avertismentele au fost date pentru abateri minore, care nu puneau în pericol sănătatea publică, iar motivele sancţionărilor au fost lipsa echipamentului sanitar de protecţie, neefectuarea cursurilor de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă, neasigurarea materialelor pentru igiena personală, neefectuarea examenelor medicale periodice stabilite de MS, neasigurarea apei potabile curente reci şi calde, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, necompletarea graficelor de temperatură la spaţiile frigorifice, instalaţii sanitare defecte sau amplasate necorespunzător, nerespectarea legislaţiei privind fumatul în locuri publice.
Pentru 11 sancţiuni contravenţionale s-au făcut contestaţii de către persoane fizice sau juridice, 8 dintre ele fiind soluţionate de instanţele de judecată în favoarea DSP.
De altfel, DSP – CSPTR a desfăşurat în anul 2013 şi 17 acţiuni tematice de control la solicitarea MS. (C.P.)