Carmen Dumitrescu
Odată cu venirea iernii, situaţia oamenilor fără adăpost începe să revină în atenţia opiniei publice. Pentru că nu au unde să se protejeze de frig, unii dintre ei mor, alţii trec prin operaţii dificile de amputare a unor membre, iar alţii ajung periodic la spital pentru îngrijiri. Din păcate, soluţiile pe care autorităţile le rezervă acestei probleme sunt limitate şi nimeni nu poate spune cu francheţe că pe viitor vor apărea mijloace adecvate de protecţie socială a celor care trăiesc sub cerul liber. În zonele urbane, acolo unde populaţia preferă prudenţa în locul omeniei, scările de bloc sunt dotate cu interfon, astfel încât nici aceste locuri nu mai reprezintă o variantă demnă de luat în considerare de către cei fără adăpost. Nu trebuie să uităm că mulţi dintre oamenii străzii au tendinţa de a fi agresivi atunci când trec prin situaţii limită, mulţi dintre ei fiind în stare să comită acte reprobabile pentru o pâine.
În zonele rurale, săracii mai primesc sprijin din partea unor oameni cu inimă, care le permit să petreacă câteva săptămâni în grajduri sau spaţii nelocuite din preajma caselor. Chiar dacă până în acest moment, numărul solicitărilor zilnice la Ambulanţă tinde să se încadreze în normalitate, problema cazurilor sociale care suferă de pe urma frigului preocupă doar parţial autorităţile, mai ales că până acum gerul nu a afectat foarte mult această zonă. Dar cu siguranţă nu va mai dura mult până la instalarea frigului, în adevăratul sens al cuvântului. Responsabilitatea revine, în primul rând, spitalelor. În spitale, însă, cei fără adăpost nu pot fi ţinuţi mai mult de câteva zile iar apoi se întorc, de regulă, pe stradă, pentru a reveni în îngrijirea medicilor peste câteva zile. Pe vremea când centrele de sănătate încă mai existau în judeţ, aceea era o variantă excelentă de prevenire a recidivelor în cazul oamenilor străzii, constând în mutarea lor temporară la centrele de îngrijire de la Furculeşti şi Deparaţi, unde aceşti oameni puteau fi ţinuţi o anumită perioadă de timp, astfel încât temperaturile scăzute să nu determine producerea unor tragedii. Anul acesta, responsabilitatea protejării oamenilor străzii de frigul potenţial revine primăriilor şi Serviciului de Ambulanţă. Astfel, cei de la Ambulanţă au sarcina de a-i ridica pe oamenii fără adăpost de pe stradă şi de a-i transporta la spital, moment din care intervin autorităţile locale, unele dintre ele având la dispoziţie adăposturi în acest sens. La Alexandria, de pildă, există Adăpostul de zi, o locaţie destul de bine întreţinută, cu aproximativ 150 de locuri, unde persoanele fără adăpost pot fi cazate temporar. Potrivit primarului Victor Drăguşin, în acest moment la adăpostul de zi din oraş sunt cazate 40 de persoane şi, începând din data de 27 ianuarie, salariaţii Serviciului Social din cadrul Primăriei au început să facă demersuri pentru identificarea cazurilor dificile. Totuşi, potrivit lui Victor Drăguşin, în Alexandria nu există oameni ai străzii care să fie cetăţeni ai locului, cei existenţi fiind din alte zone din judeţ sau chiar din afara judeţului: “Noi am trimis salariaţii de la Social pentru a identifica familiile din oraş care au situaţii deosebite, în scopul de a vedea dacă putem să le sprijinim cu hrană la Cantina Socială sau ajutoare de încălzire. Desigur, dacă vom găsi situaţii realmente grave, vom duce acele persoane la Adăpostul de zi, unde sunt suficiente locuri. Dar nu am primit încă raportul celor de la Social. Oricum, e important să ştiţi că în Alexandria nu avem oameni ai străzii, în sensul că nu există alexăndrenii care să cerşească şi să locuiască pe lângă tomberoane. Cei care există sunt din afara municipiului şi chiar judeţului. Am avut două cazuri de oameni ai străzii ridicaţi de pe stradă, unul fiind la Spitalul Judeţean şi celălalt la Spitalul Poroschia, însă niciunul nu e din Alexandria”.
Situaţia oamenilor fără adăpost este atent analizată în această perioadă de către toate autorităţile locale din judeţ, care fac eforturi pentru a nu se ajunge la situaţii dramatice şi imposibil de remediat.