Social

Dragobetele (nu prea mai) sărută fetele în Teleorman

Ziua de 24 februarie are o semnificație aparte pentru români, o zi simbolică ce împletește legende încântătoare, dar și o sărbătoare în care dragostea este omagiată sub toate formele, în funcție de regiune. Cu toate acestea, presiunile financiare exercitate asupra bugetului locuitorilor din județ, au avut ca și efect pierderea de interes pentru această sărbătoare.

În Teleorman, Dragobetele nu mai este așteptat chiar cu același cu entuziasm ca în anii trecuți, iar în aer nu se mai simte energia acestei sărbători, de obicei marcată prin daruri simbolice, precum flori, aranjamente festive, diverse articole și ornamente cu această tematică. Deși tarabele vânzătorilor ambulanți de la colț de stradă sunt aprovizionate cu idei de cadouri pentru toate gusturile și buzunarele, cumpărătorii se lasă așteptați.

În urma unui sondaj de opinie realizat în rândul comercianților, părerea generală este aceeași: vânzările au scăzut dramatic, deși prețul s-a redus sau a rămas același din anii anteriori, iar această sărbătoare a pierdut teren în fața zile de Sf. Valentin. Dacă zilele trecute, prețul unei flori, ca de exemplu zambila, era de 15 lei, astăzi, în Alexandria, se comercializează la aproape jumătate de preț.

Deși Dragobetele este o sărbătoare cu specific românesc, în zona noastră, în prezent, este sărbătorită mult mai puțin decât Valentine’s Day, sărbătoarea americanilor. Nici în ceea ce privește semnificația sau legendele aferente acestei zile, 8 din 10 teleormăneni nu au avut un răspuns, motivând faptul că nu știu proveniența sau particularitățile acestei sărbători.

Legenda spune că Dragobete a fost fiul babei Dochia, o tânără deosebit de frumoasă. La naştere, a avut patru ursite: Primăvara care i-a dăruit iubirea, prospeţimea florilor şi tinereţea fără bătrâneţe, Vara care i-a dăruit dulceaţa fructelor şi căldura dragostei, Toamna care i-a oferit un fluier pentru a-i inveseli pe oameni cu cântecele lui, iar cea de-a patra ursitoare și Iarna i-a dat o imbrăcaminte albă cu sclipiri de diamante. Dragobete a ajuns să fie îndrăgit şi iubit atât de femei, cât şi de bărbaţi. Se pare că, toate darurile l-au ajutat să seducă toate tinerele care îi ieşeau în cale, motiv pentru care a devenit simbolul dragostei. În noaptea de 23 spre 24 februarie, apărea în visele băieţilor şi îi invăţa tainele iubirii. După sute de ani în care Dragobete i-ar fi învăţat pe oameni să iubească, el a murit şi a fost transformat într-o plantă numită “Năvalnic”, care apare primăvara devreme în poieni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.