Social

Dozele de vaccin antigripal vor fi redistribuite între judeţe

Conform datelor Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte circulaţia virusului gripal în România, dar şi cu privire la vaccinarea populaţiei în acest sens, deocamdată, la nivel naţional, nu există o circulaţie intensă a virusului gripal, care să impună accelerarea campaniei de vaccinare. Până în prezent, la nivelul României, evoluţia infecţiilor respiratorii acute se încadrează între limitele prognozate.

Mai mult, de la începutul sezonului rece şi până în prezent, au fost detectate numai 3 cazuri de gripă, fără a exista decese din această cauză, ceea ce confirmă faptul că nu există circulaţie intensă de viruşi gripali, precizează MS prin intermediul unui comunicat.

“Potrivit informării primite din partea INSP, până la data de 05.01.2014 au fost vaccinate antigripal 375.682 persoane din grupe la risc, ceea ce înseamnă că peste 220.000 de doze de vaccin gripal sunt disponibile pe întreg teritoriul ţării. Din datele existente de la direcţiile de sănătate publică judeţene, doar două judeţe au epuizat stocurile iniţiale”, precizează MS.

Pentru a preveni apariţia disfuncţionalităţilor între direcţiile de sănătate publică judeţene, Ministerul Sănătăţii a început redistribuirea vaccinului, în acest fel, celor două judeţe fiindu-le trimise, prin redistribuire, cantitatea solicitată de vaccin pentru a putea continua campania de vaccinare a persoanelor la risc.

În condiţiile actuale, stocurile existente la nivelul întregii ţări pot asigura, potrivit estimărilor specialiştilor, vaccinarea populaţiei la risc până la sfârşitul lunii ianuarie. Ministerul Sănătăţii precizează faptul că vaccinul antigripal se administrează, în mod gratuit, doar persoanelor la risc. Din cele trei cazuri de gripă nici unul nu este în Teleorman, nici măcar suspiciuni nu au existat până în prezent, iar în ceea ce priveşte incidenţa infecţiilor respiratorii şi aceasta a fost mult sub normalul perioadei, dacă putem spune aşa. Cu toate acestea, medicii teleormăneni se aşteaptă ca incidenţa bolilor respiratorii să crească, mai ales la grupele de vârstă 2 – 4 ani şi 5 14 ani, odată cu reluarea cursurilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, încă din martie 2013, componenţa vaccinului antigripal pentru sezonul 2013-2014. Astfel, vaccinurile trivalente folosite în acest sezon conţin tulpinile AH1N1 (California), AH3N2 (Victoria) şi B (Massachusetts). (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.