Eveniment

Două noi focare de gripă aviară în Teleorman. Unul este în gospodăria unei persoane din Dracea

De la ultima raportare privind supravegherea influenței aviare la păsările din Teleorman, au fost descoperite două noi focare de gripă aviară, atât la păsări domestice, cât și la păsări sălbatice.

Potrivit directorului DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, există două noi focare de influență aviară, la Zimnicea, la un pelican, care a fost găsit mort și în urma analizelor primul test a ieșit pozitiv la gripă aviară.

În jurul focarului, pe o rază de 3 km, s-a instituit o zonă de protecție, iar pe o rază de 10 km s-a instituit zona de supraveghere care include orașul Zimnicea și localitățile Zimnicele și Năsturelu.

În această zonă s-au dispus măsuri specifice de supraveghere și de informare a populației, iar în zonă au fost trimise echipe ale DSVSA Teleorman care fac recensământul tuturor păsărilor și celorlalte animale din zonă, monitorizează starea acestora și informează populația cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia.

Cel de-al doilea focar confirmat este în comuna Dracea, în gospodăria unei persoane, unde au fost găsite cinci păsări moarte, o gâscă și patru găini, toate prezentând influență aviară.

În acest caz, inspectorii DSVSA Teleorman au izolat focarul, s-a instituit zona de protecție și zona de supraveghere, iar în focar s-au ucis toate păsările din gospodărie și s-a procedat la dezinfectarea gospodăriei.

De menționat că păsările au fost ucise prin metode care respectă bunăstarea animalelor, iar cadavrele acestora au fost izolate în saci de plastic și, sub supraveghere, vor pleca spre un centru de incinerarea, aceasta fiind singura metodă de neutralizare. De altfel, în continuare se va face dezinfectarea în gospodărie, iar la intrarea în gospodărie se montează recipiente cu dezinfectanți și instrumente folosite în acest sens pentru ca persoanele care intră și ies să se dezinfecteze, deși este recomandat ca pentru mai multe zile, chiar săptămâni, în acea gospodărie să nu intre nimeni, ca de altfel nici să nu iasă cineva.

Proprietarii păsărilor ucise vor fi despăgubiți la prețul pieței. În celelalte două focare de gripă aviară depistate la păsări sălbatice în fondul Suhaia, de menționat că acestea au fost stinse. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.