Social

Două centre de evaluare COVID-19, operaționalizate în Teleorman

Ministerul Sănătății a făcut publică harta centrelor de evaluare COVID-19, operaționalizate la nivel național. Până la momentul actual, sunt funcționale 174 de astfel de centre în toată țara, două dintre ele fiind în județul Teleorman, unul în cadrul Spitalului “Caritas” Roșiorii de Vede, cu program de lucru în regim permanent, celălalt la Spitalul Municipal Turnu Măgurele, care este deschis de luni până duminică, între orele 07.00 – 15.00.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

În cadrul centrului de evaluare, persoanele care au un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19 vor fi evaluate clinic: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;   li se vor identifica factorii de risc: boli cardiovasculare, inclusiv HTA; diabet zaharat tip 1 și 2; obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic; insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică; hepatopatii cronice; imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA; vârsta peste 65 de ani; copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate; evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul; interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 86/2022, centrele de evaluare sunt organizate separat față de zona de spitalizare continuă și spitalizare de zi non-COVID, au acces facil la ambulatoriu, serviciul de primiri urgențe și laboratoarele de investigații.

De asemenea, structura centrului de evaluare trebuie să cuprindă cabinet/cabinete de consultații, săli de tratamente, saloane, rezerve cu minimum două paturi pentru spitalizare de zi, spații administrative și, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.