Eveniment

Două cazuri de gripă aviară depistate în Teleorman, la păsări sălbatice

Pe teritoriul României, prezența virusului gripei aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gopodărie din localitatea Pardina, județul Tulcea.

Până la această dată, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență aviară la păsări domestice, în 6 județe, respectiv în Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov, Mureş  și Constanța.

Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor), se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 și până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: raţe sălbatice, cormorani,  egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă.

Cazurile au fost înregistrate în 10 judeţe, printre care și Teleorman unde au fost depistate două cazuri. Până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări la nici o crescătorie din țară. Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Proprietarii de păsări afectați, spun medicii veterinari teleormăneni, trebuie să știe că  primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, reprezentanții DSVSA Teleorman recomandă cetățenilor să țină toate păsările din gospodărie  închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi.

De asemenea, păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

Alte măsuri ce trebuie luate de proprietari pentru prevenirea răspândirii bolii sunt: separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți; toate cazurile de îmbolnavire sau moartalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană; se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor din zonele de protecție și supraveghere de târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice; să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave; să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice; să respecte indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.