Carmen Dumitrescu
Poate că unii dintre noi îşi amintesc de Romică Părpălea, fostul director al Terma Serv. Şi nu pentru că acesta ar fi avut o activitate memorabilă ca manager al societăţii comerciale în cauză, ci pentru că este personajul pe care Primăria Alexandria l-a acuzat de furtul banilor societăţii şi de modificarea unor contracte, prin care îşi asigura salarii compensatorii semnificative. Mai mult, Părpălea a rămas în amintirea unora ca şi iniţiatorul unor ameninţări la adresa mai multor lideri PSD, Victor Drăguşin fiind singurul care a şi declarat public că se simte agasat de felul în care fostul director al Terma Serv a ales să-şi rezolve problemele, solicitând sprijinul poliţiei în acest sens. Pe deasupra, Părpălea şi-a făcut cunoscute intenţiile de a se răzbuna pe cei care i-au dat accesul la bani şi putere unora dintre reprezentanţii mass-media, care au primit mesaje de tipul: “dacă nu ne vom înţelege, nu mă interesează ce se va întâmpla în viitor, dar voi ajunge la Bucureşti la toate televiziunile şi atunci voi face apel la instituţiile de la Bucureşti să vină în Teleorman să verifice tot. Îmi pare rău, dar nu am variantă. Dacă renunţ eu acum, toţi vor crede că sunt vinovat”.
Şi iată că Părpălea, cunoscut pentru felul său “original” de a se exprima şi de a se comporta, şi-a pus ameninţările în practică, pentru că în rechizitoriul dosarului se arată foarte clar: “La data de 20.08.2012, Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei a înregistrat sesizarea formulată de numitul Părpălea Romică, persoană care, la data de 21.08.2012, a detaliat modalitatea în care au fost efectuate diverse acte de natură a frauda rezultatele referendumului din 29.07.2012”.
Desigur, era firesc ca denunţul lui Părpălea să fie tratat cu seriozitate de către cei de la Bucureşti, însă cei din Teleorman ştiu foarte bine că, dacă faptele se judecă şi în funcţie de credibilitatea denunţătorului şi a intereselor sale personale în problematică, atunci denunţul lui Romică Părpălea seamănă mai curând cu un nor de fum. Nu din alte motive, ci strict pentru că discutăm despre un personaj pentru care răzbunarea e esenţială, iar miza e profund personală. Pe de altă parte, discutăm despre un om care pe o reţea de socializare îi scrie lui Gigi Becali că el e inteligent şi sănătos din punct de vedere psihic, dar că nimeni în Teleorman nu-l crede. Şi atunci, nu vorbim doar despre o lacună de credibilitate. Dar, revenind la rechizitoriul dosarului lui Dragnea, acolo Părpălea povesteşte cum s-a fraudat votul, din punctul său de vedere, în calitate de preşedinte al unei secţii de votare din Alexandria: “Oamenii mei din Bragadiru mi-au spus că se pregăteşte fraudarea votului. Informaţiile erau că primarul de acolo i-a mituit pe membrii PDL din secţie ca să plece. Din 3500 de votanţi, 3101 au fost la vot în condiţiile în care 800 de persoane sunt plecate în străinătate, iar mulţi sunt martori ai lui Iehova care de principiu nu votează. La nici o rundă de alegeri nu au fost mai mulţi de 2000 şi ceva de alegători, acuma au fost 3100. Le-am spus să adune probe, să fotografieze. De la aceiaşi oameni de încredere, respectiv Platon Giulio, Telegaru Gheorghe ş.a., am aflat că Răboj Daniel a remis sume de bani în valoare de 1000 lei membrilor comisiei electorale din partea PDL, pentru a-i determina să fie de acord cu fraudarea voturilor”.
“Oamenii de încredere”, puşi în discuţie de Părpălea, sunt, întâmplător sau nu, personaje implicate în afaceri cu lideri ai PDL Teleorman şi atunci toată chestiunea începe să capete o miză politică, nu una principială.
Din ceea ce ştiu eu, denunţul lui Romică Părpălea este înregistrat/validat de Direcţia Naţională de Anticorupţie + nu este considerat un nor de fum, nu este considerat o răzbunare sau o frustrare. Aceste aspecte sunt irelevante pentru procurorii DNA atunci când un om aduce dovezi care să-i susțină o afirmație.
Iar denunțul lui Părpălea are destule dovezi ca cererea lui să fie înregistrată …
Mai e puțin!