Două noi cazuri de înşelăciuni prin telefon, prin metoda “Accidentul” au ajuns în atenţia poliţiştilor teleormăneni, după ce alte două persoane, una din comuna Traian şi alta din Roşiorii de Vede, au fost prejudiciaţi de hoţii prin telefon. Metoda nu este deloc diferită de alte cazuri în care teleormănenii au fost furaţi, elementul de noutate întâlnit în cele două situaţii fiind “săgeţile”. “Săgeţile”, în limbaj poliţienesc şi lumea infracţională, sunt acele persoane folosite de infractori pentru a ridica, în general, sume de bani în numele infractorilor. Dacă în cazurile anterioare această calitate de “săgeată” au avut-o, în special, persoane cu venituri materiale precare spre deloc care şi-au riscat pielea pentru un bănuţ, ei bine, în cele două cazuri noi de înşelăciune “săgeţi” au fost doi taximetrişti.
Potrivit poliţiştilor din cadrul IPJ Teleorman, după ce cei doi cetăţeni din Roşiorii de Vede şi Traian au fost sunaţi de infractori care s-au dat drept rude şi le-au cerut bani, invocând faptul că au fost victimele unor accidente de circulaţie, pentru a ridica banii s-au prezentat doi taximetrişti. Aceştia, spun anchetatorii, au fost trimişi la victime pentru a lua sumele de bani “antamate” prin telefon.
“Taximetriştii s-au prezentat la domiciliile victimelor, au ridicat banii şi i-au depus în conturi bancare de unde au fost ridicaţi de autori”, a declarat comisar şef, Nelu Urziceanu, adjunctul şefului IPJ Teleorman, în cadrul breafing-ului de joi susţinut la sediul inspectoratului.
Anchetatorii i-au depistat pe cei doi taximetrişti, în urma sesizărilor depuse de cei prejudiciaţi, aceştia fiind acum cercetaţi în calitate de complici la înşelăciune. Deocamdată, mai spun anchetatorii, nu s-a stabilit dacă taximetriştii au ajuns complici de bună-voie sau fără să ştie de ce trebuie să ridice acei bani, adjunctul şefului IPJ Teleorman, Nelu Urziceanu, precizând că “nu s-au stabilit legături de infracţionalitate între taximetrişti şi autori”, cercetările fiind în plină derulare. Dacă se va stabili că au fost implicaţi de bună-voie în înşelăciune, aceştia vor fi acuzaţi şi cercetaţi pentru complicitate la înşelăciune, riscând pedepse destul de dure.
De remarcat este şi naivitatea de care dau dovadă cei prejudiciaţi atunci când sunt sunaţi de infractori. Astfel, persoana înşelată din comuna Traian a fost prejudiciată cu suma de 20.000 lei, dar de două ori în aceeaşi zi. Astfel, în primă fază, infractorul a sunat-o pe aceasta şi i-a cerut 8.000 de lei pentru a nu face demersurile legale în cazul unui accident în care fiul victimei a fost implicat. Aceasta s-a conformat, a urmat instrucţiunile şi a dat banii taximetristului care s-a prezentat să-i ridice. După alte patru ore, infractorul a contactat din nou victima şi i-a mai cerut încă 12.000 lei, bani pe care i-a dat la fel de uşor ca şi prima dată. Cele două evenimente, spun anchetatorii, s-au petrecut unul pe la ora 11.00 de dimineaţă şi un al doilea la un interval de vreo patru ore, cam în jurul orelor 15.00. În ciuda faptului că a dat o sumă extrem de mare de bani, victima, abia pe la orele 18.00 a găsit de cuviinţă să-şi sune copilul să-l întrebe despre accident, moment în care a aflat stupefiat că acesta este bine şi că nu a fost implicat în nici un eveniment rutier. A sunat la poliţie, a povestit cele întâmplate şi, mai mult, a declarat că are cunoştinţă de metoda accidentul, însă i-a venit greu să creadă că i se poate întâmpla lui…. .(C.P.)