Social

Doi elevi de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, prima propunere pentru acordarea titului de Cetăţean de Onoare al municipiului Alexandria în acest an

eleviiMonica DUMITRESCU

Prima propunere pentru titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Alexandria vine din partea primarului Victor Drăguşin. Acesta şi-a făcut publică, pe o reţea de socializare, intenţia de a propune acordarea acestei distincţii elevilor Diana Marin şi Mugurel Enache de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”. De asemenea, primarul propune şi acordarea unui premiu de excelenţă profesoarei Daniela Tătaru de la aceeaşi unitate de învăţământ.

Cei doi elevi, coordonaţi de prof. Daniela Tătaru, au creat jocul video educaţional “The Journey”, care le-a adus recunoaştere la nivel internaţional, pentru acest proiect fiind medaliaţi cu aur în cadrul Concursul Internaţional Infomatrix, desfăşurat în perioada 25-29 mai 2016. Elevii alexăndreni au surclasat echipele celor mai prestigioase licee de informatică din Bucureşti, dar şi echipe de tineri din ţări cu tradiţie în acest domeniu. La concurs au participat aproape 600 de elevi din peste 40 de ţări.

Potrivit prof. Daniela Tătaru, “The Journey” reprezintă o călătorie virtuală în corpul uman în care, pe lângă talent şi pasiune, elevii alexăndreni au investit mii de ore de muncă şi bani, pe care au reuşit să îi obţină cu ajutorul unor sponsori. Aplicaţia “The Journey”, în care utilizatorul este invitat virtual, într-o navă, pentru a străbate de la un capăt la altul corpul uman, de la neuroni, celule până la organele vitale se adresează în primul rând elevilor. Aplicaţia conţine, pe lângă imaginile video, şi informaţii despre fiecare organ, sistem sau celulă din corpul uman.

“După ce anul trecut cei doi elevi au obţinut premiul I la Concursul Naţional Infoeducaţia, cu un soft educaţional care preda lecţii de fizică, chimie, informatică, s-au gândit să dezvolte o aplicaţie pe biologie. Au început să lucreze la acest proiect începând cu 1 septembrie 2015. Au muncit mii de ore, au mers la şcoala postliceală sanitară, s-au documentat şi le-a venit ideea să facă o călătorie în corpul uman. În luna februarie 2016 s-au înscris cu proiectul la etapa naţională a concursului Infomatrix, au câştigat premiul I şi s-au calificat la etapa internaţională, unde cu o variantă îmbunătăţită a aplicaţiei, elevii alexăndreni au atras atenţia juriului la etapa internaţională Infomatrix şi au obţinut medalie de aur la secţiunea la care au concurat, în condiţiile în care la concurs au participat sute de proiecte”, a declarat prof. Daniela Tătaru.

Propunerea lansată de primarul municipiului va fi analizată în consiliul local, care va decide dacă cei nominalizaţi vor intra în rândul cetăţenilor de onoare ai municipiului. Titlul de Cetăţean de Onoare se acordă, începând din 1996, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilelor Muncipiului Alexandria, unor personalităţi care şi-au pus activitatea în slujba cetăţenilor municipiului sau care au contribuit la dezvoltarea sau creşterea prestigiului municipiului prin acţiunile lor.

Până acum, acest titlu a fost acordat pentru 40 de cetăţeni, printre care se numără oameni de cultură, oameni de afaceri, dar şi tineri care au contribuit la prestigiul urbei prin acţiunile şi rezultatele lor.

Celor doi elevi li se pot adăuga şi alţii, lista propunerilor rămânând deschisă până spre sfârşitul acestei luni, când se va desfăşura şedinţa consiliului local în care, prin votul consilierilor, se va decide cine va primi titlul de Cetăţean de Onoare, anul acesta.

Dacă de-a lungul timpului această distincţie a fost acordată anual pentru una, până la maxim 4 persoane, anul trecut, pe lista Cetăţenilor de Onoare au fost trecute 10 persoane, municipalitatea hotărând să răsplătească astfel veteranii de război.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.